Select Page

UGP Posušje u posjeti Pečuhu, Saponiji i novoj tvornici Modepack d.o.o.

UGP Posušje u posjeti Pečuhu, Saponiji i novoj tvornici Modepack d.o.o.

Članovi Udruge gospodarstvenika Posušje, u sklopu svog 9. poslovno-turističkog putovanja, od 20. 10. 2022. do 23.10. 2022. godine posjetili su Hrvate u Pečuhu u Mađarskoj, Saponiu d.d. Osijek i bili su na svečanom otvorenju nove tvornice Modepack d.o.o. u Velikoj Gorici.

U Pečuhu živi oko 6 tisuća Hrvata koji su jedna od najbolje organiziranih manjinskih zajednica u Mađarskoj. Krovna institucija Hrvata u Mađarskoj je Hrvatska državna samouprava na čelu koje je predsjednik Ivan Gugan, koji se na našu molbu rado odazvao i pomogao nam organizirati naš posjet Hrvatima u Pečuhu.

Osim sjedišta Hrvatske državne samouprave, koja je smještena u Hrvatskom domu u samom centru Pečuha, u potpuno novouređenom prostoru od oko 800 m2, posjetili smo i Hrvatski klub August Šenoa i Hrvatsko kazalište.

U Mađarskoj je u tijeku popis stanovništva i naš temeljni motiv posjeta bio je dati podršku Hrvatima izjasniti se kao: Hrvati Rimokatolici koji govore hrvatskim jezikom. Na zajedničkom ručku s predsjednikom hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom pridružio nam se i konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat. Zahvaljujemo se gospodinu Ivanu Guganu na gostoprimstvu i što nam je omogućio posjet temeljnim institucijama Hrvata u Pečuhu. Posebice ističemo i prihvaćamo njegovu poruku „Budimo ponosni što smo Hrvati“ !Na poziv predsjednice uprave Saponia d.d. Osijek, dr. sc. Dajane Mrčele, posjetili smo sjedište i proizvodni pogon Saponie. Saponia d.d. je lider u sektoru deterdžentsko-toaletne industrije u regiji, s tradicijom dužom od 128 godina, a u vlasništvu je obitelji pokojnog Mirka Grbešića iz Širokog Brijega.

Zahvaljujemo se Dajani Mrčela i njenim suradnicama, što su nas upoznali s osnovnim podacima o poslovanju i proizvodnim pogonom Saponie, a posebice, na poklonima s proizvodima Sapone i Kandita. Nakon Saponie s velikim zadovoljstvo uputili smo se u Veliku Goricu na otvorenje nove tvornice Modepack d.o.o. koja je u vlasništvu Jure Širića iz Posušja.

Modepack d.o.o. je u rangu vodećih europskih kompanija za proizvodnju visokokvalitetne ambalaže. U prošloj godini proizvela je 200 milijuna komada razne ambalaže s oko 50-tak zaposlenih djelatnika. U novoj tvornici planira se povećanje broja zaposlenih i rast proizvodnje za 100 posto. Investicija u novu tvornicu vrijedna je preko 50 milijuna kuna (6,6 milijuna eura), a uz vlastiti novac dobili su i 7,5 milijuna kuna potpore iz EU fonda. Objekt tvornice je površine oko 6.000 m2, a izgrađen je na zemljištu od 32.000 m2.Modepack radi s oko 150 aktivnih kupaca na 32 svjetska tržišta, prihod od izvoza mu je 92 posto ukupnog prihoda.

Čestitamo našem Posušaninu Juri Širiću na otvorenju nove tvornice i želimo mu nastavak uspješnog poslovanja kao što to, već dugi niz godina, ostvaruje i član Udruge gospodarstvenika Posušje, tvrtka Weltplast d.o.o. koja je vlasništvu njegovog oca Franje Širića.

OGLASI

Loading