Select Page

Umrla proslavljena hrvatska košarkašica Žana Lelas

Umrla proslavljena hrvatska košarkašica Žana Lelas

Bivša hrvatska košarkašica i trenerica Žana Lelas preminula je u Splitu u 52. godini.

Bila je jedna od najboljih hrvatskih košarkašica u povijesti, a nastupala je za reprezentaciju bivše Jugoslavije i Hrvatske. Njezin najveći reprezentativni uspjeh osvajanje je srebra na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. s Jugoslavijom. Osvojila je i srebro na Eurobasketu tri godine poslije, a zatim je nastupala za reprezentaciju Hrvatske do 2000. godine.

Košarkom se počela baviti s 13 godina u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika, a s 18 godina prešla je u šibenski Elemes s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. i posljednje prvenstvo bivše države.

Nakon toga igrala je u Cenexu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, zagrebačkoj Centar banci s kojom je osvojila dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, talijanskoj Messini, šibenskom Jollyju, španjolskim Zaragozi i Burgosu.  2006. vratila se u Zagreb i igrala za ŽKK Croatia do kraja karijere 2008. 

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Kao članica reprezentacije Hrvatske sudjelovala je na europskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Nakon završetka igračke karijere pokrenula je košarkašku akademiju “Košarkaška akademija Žana Lelas” u kojoj su trenirale djevojčice i dječaci. Radila je u Splitu kao trenerica u školi košarke u klubu Adriatic, koji vodi njezin prvi trener profesor Ivo Jurčević.

Bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a.

Datum i vrijeme pogreba Žane Lelas bit će objavljeni naknadno

OGLASI

Loading