Select Page

Uredba o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH

Uredba o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH

Vlade Federacije BiH 27. listopada donijela je uredbu o uvjetima za dodjelu finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostim u FBiH u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Ukupan iznos financijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po odluci vlade FBiH iznosi maksimalno 30.000 KM.

Dodjela financijske pomoći se odnosi na refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za period od 1. 8. 2020. do 31. 7. 2021. godine.

Ukupna financijska sredstva data Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta iznose 60 milijuna KM i bit će isplaćena najkasnije do 31. 1. 2022. godine. Sredstva će biti dodijeljena korisnicima (obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima) na osnovu podataka dobijenih od Porezne uprave Federacije BiH.

S tim u vezi, da bi dobili sredstva, moraju ispuniti uvjete da imaju najmanje jednog zaposlenog na dan 31. 7. 2021. godine i na dan 31. 7. 2022. godine, izmirene obaveze na osnovu doprinosa i poreza i da su im glavni transakcijski računi aktivni na dan 31. 11. 2021.

Isto tako, moraju dokazati da su očuvali postojeća radna mjesta na način da na dan 30. 11. 2021. godine imaju isti ili veći broj zaposlenih u odnosnu na 31. 7. 2021. godine ili da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 1. 8. 2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 1. 8. 2020. do 31. 7. 2021. godine.

U slučaju da zbog velikog broja potencijalnih korisnika financijske pomoći ukupna financijska sredstva ne budu dovoljna, proporcionalno će se umanjiti sredstva svim potencijalnim korisnicima finansijske pomoći.

Više na: https://www.fmrpo.gov.ba/uredbu-o-mjerama-financijske-pomoci-obrtima-i-ostalim-samostalnim-djelatnostima-u-fbih/

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading