Select Page

Uskoro: Igrani povijesni film o Hajduku Mijatu Tomiću

Uskoro: Igrani povijesni film o Hajduku Mijatu Tomiću

Hajduk Mijat Tomić je jedna od važnijih osoba vezana za naš kraj. On je hrvatska povijesna osoba poznata kao vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Svi su ga znali po svome junaštvu ali i dobroti jer je štitio i pomagao siromašne i potlačene. Po predaji Mijatov bijeg u planinu Vran brzo se pročuo po duvanjskom kraju i oko njega se okupilo 60 hajduka. U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII.stoljeću skrivao Mijat Tomić.

Po uzoru na hajduke, 05.lipnja 2002. godine, nastala je “Hajdučka republika Mijat Tomić” koju je osnovao pok. Vinko Vukoja Lastvić, danas je “harambaša“ ove države njegova kćer Marija. U Tomislavgradu osnovana je i “Hajdučka družina Mijat Tomić”, čiji članovi posjećuju razna tradicionalna događanja i manifestacije.

Studio “Perić” snimio je video prema istinitom događaju o životu ovog hrabrog hajduka. Film je u završnoj fazi, a u cijelosti ga možemo očekivati u kolovozu ove godine. Pogledajte u prilogu trailer za film o Mijatu Tomiću !

“Od zla oca, od gore matere,
Kojem nije žao poginuti,
Koji može stići i uteći,
A on svoje sve nosi uza se,
Puška mu je i otac i majka,
a za virnu ljubu i ne znade.”

Blidinje.NET

OGLASI

Loading