Select Page

Uskoro: Igrani povijesni film o Hajduku Mijatu Tomiću

Uskoro: Igrani povijesni film o Hajduku Mijatu Tomiću

Hajduk Mijat Tomić je jedna od važnijih osoba vezana za naš kraj. On je hrvatska povijesna osoba poznata kao vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Svi su ga znali po svome junaštvu ali i dobroti jer je štitio i pomagao siromašne i potlačene. Po predaji Mijatov bijeg u planinu Vran brzo se pročuo po duvanjskom kraju i oko njega se okupilo 60 hajduka. U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII.stoljeću skrivao Mijat Tomić.

Po uzoru na hajduke, 05.lipnja 2002. godine, nastala je “Hajdučka republika Mijat Tomić” koju je osnovao pok. Vinko Vukoja Lastvić, danas je “harambaša“ ove države njegova kćer Marija. U Tomislavgradu osnovana je i “Hajdučka družina Mijat Tomić”, čiji članovi posjećuju razna tradicionalna događanja i manifestacije.

Studio “Perić” snimio je video prema istinitom događaju o životu ovog hrabrog hajduka. Film je u završnoj fazi, a u cijelosti ga možemo očekivati u kolovozu ove godine. Pogledajte u prilogu trailer za film o Mijatu Tomiću !

“Od zla oca, od gore matere,
Kojem nije žao poginuti,
Koji može stići i uteći,
A on svoje sve nosi uza se,
Puška mu je i otac i majka,
a za virnu ljubu i ne znade.”

Blidinje.NET

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading