Select Page

Uspješno odrađena prva radionica DUGA-PRUGA u Viru

Uspješno odrađena prva radionica DUGA-PRUGA u Viru

U dvorištu župne crkve u Viru danas je održana prva radionica pod nazivom DUGA-PRUGA čiji je nositelj župa Vir, a koju su proveli članovi udruge VUM – Vir udruga mladih uz pomoć animatora. Njih 18 podijelilo je okupljene natjecatelje u grupe. Sudjelovalo je 65 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koji su „branili“ svoje boje. Svaka od boja, odnosno grupa, predstavljala je jednu vrednotu: ljubičasta – istinu; plava – mir; narančasta – milost; crvena – ljubav; žuta – svetost i zelena – pravdu. U ovim igrama pobijedila je svetost, ali nije isprazna fraza kada kažemo da su pobjednici svi, jer veliki broj prijava i radost djece, zadovoljstvo organizatora, mladih i domaćina, župe Vir i mjesnog župnika don Ilije Drmića to potvrđuju.

Ivan Polić, predsjednik VUM-a, kazao je kako su djeca bila podijeljena u dvije radionice, predškolci su imali crtaonicu, dok su osnovnoškolci odigravali pripremljene igre. Osim iz župe Vir, bilo je djece iz župe Posušje, kao i naših iseljenika koji žive u Njemačkoj Austriji i Hrvatskoj. „Iako su prijave trajale do četvrtka i danas je bilo djece koja su se prijavila. Oni su prihvaćeni i podijeljeni u grupe“, kazao je Ivan koji je zahvalio Ivani Polić, Mariji Kevilj, Mirjani Perko, Ivanki Budimir i Mandi Čamber koje su pomogle oko okrjepe. One su pratile mlade redovito u njihovim zamislima. „Koliko mladi žele promjene, toliko ih žele i odrasli“, istaknuo je Ivan, koji je pozdravio svu djecu sudionike i njihove roditelje. Ovo je bio pilot projekt, a Udruga planira nastaviti radionice i dogodine i to u trajanju od tri dana, a za dalje će se vidjeti.

Župnik don Ilija Drmić je kazao kako je ideju razrađivala udruga mladih, koju je objeručke prihvatio. Osim tradicionalnih vrijednosti igre, htjeli smo podsjetiti našu djecu na temeljne vrijednosti Crkve i vrijednosti koje trebaju biti u temelju njihovoga odgoja i duhovnoga rasta. „Bili smo motivirani mišlju da ih potaknemo na razmišljanje; jedan dan za cijelo ljeto.

Kako se jedan dan može proživjeti u nekoj zanimljivoj igri, razmišljanju, molitvi, a tako bi trebali proživljavati svaki dan do početka školske i vjeronaučne godine“, kazao je don Ilija. Iako je ovo po prvi put kako se ova radionica pod nazivom DUGA-PRUGA provodi u župi Vir, don Ilija je podsjetio na druženja koja je ranijih godina organizirao pokojni župnik don Petar Vuletić, a kojima je uvijek bio cilj i približavanje ideje duhovnih zvanja mladima.

Tijekom današnjega dana djeca su imala priliku i prisjetiti se Božjih riječi, među kojima je bila i biblijska poruka:„Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu“ (1IV4,16b). Vjerujemo da će ovo današnje druženje pomoći našoj djeci i mladima, ali zapravo i svima nama da na našoj životnoj pruzi nikada ne zaboravimo koje su prave i temeljne vrijednosti našega života.

Podsjetimo, ovaj je programu sastavljen po uzoru na istoimene radionice koje se provode već dvadesetak godina u nekoliko mostarskih župa. No, umjesto kampova koji traju i po dva tjedna, u Viru je održano jednodnevno druženje. Započelo je svetom misom u župnoj crkvi u 9 sati. Iako je bilo planirano da druženje potraje do 17 sati, završilo je sat ranije zbog izrazite vrućine, no sudionici, iako umorni, razišli su se s osmijesima na licima, jer je pripremljeni program donio nešto novo u ovu malu zajednicu.

radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading