Select Page

Uspon na Veliki Vilinac 2118m n/v

Uspon na Veliki Vilinac 2118m n/v

Ovaj vikend iskoristili smo za posjetu Parku prirode Blidinje i uspon na drugi po veličini vrh Čvrsnice – Veliki Vilinac 2118 m n/v. Vrijeme je bilo sunčano, toplo, bez vjetra, čak i vruće za ovo godišnje doba, idealno za planinarenje.

Thumb

Uspon smo počeli sa prijevoja ispod Velike Vitlenice, dobro ugaženom i markiranom, mjestimično jutarnjim injem pokrivenom stazom, preko Zaglavlja za dva sata i petnaest minuta stižemo na Pregon, gdje smo skrenuli desno prema planinarskom domu.

Thumb (1)

U domu su nas dočekali ljubazni domaćini iz PSD „Vilinac“ – Jablanica sa toplim čajem i „čašicom“ razgovora. Nakon polusatnog druženja i dopune zaliha pitke vode, nastavili smo prema zadanom odredištu. Uživajući u prekrasnim pogledima na „čuda“ prirode unutrašnjosti Čvrsnice i okolne planine, od planinarskog doma za 45minuta stižemo na Veliki Vililinac. Sa ovog vrha sve je na dlanu, svjedočili smo impresivnim pogledima, danas smo imali privilegiju biti ovdje, unutrašnjost Čvrsnice je čudo !!

Thumb (3)

Nakon pauze, odlučujemo se na težu varijantu spusta, odnosno ne vraćamo se istom stazom nego smo nastavili spust preko Malog Vilinca, dakle radimo kružnu turu. Dobro označenom stazom koja se spušta grebenom,zatim se diže i provlači se kroz gustu klekovinu bora krivulja i pri vrhu travnatom stazom za sat i petnaest minuta stižemo na Mali Vilinac 1998 m n/v. Nakon pauze,nastavljamo spust prilično teškom i zahtjevnom stazom, koja izlazi na vrh sky-staze (1548 m n/v) na Risovcu i na kraju spuštamo se niz sky-stazu, ovaj put bez skija.

Thumb (2)

Pošto je danas sve u znaku Vilinca, nakon spusta završili smo u konobi „Vilinac“ kod Jole na degustaciji „zelja“ i roštiljskih specijaliteta !

Blidinje.NET

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading