Select Page

Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina prekršena ljudska prava

Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina prekršena ljudska prava

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je elektronskim putem održao redovnu, 106. sjednicu Velikog vijeća.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina usljed pandemije koronavirusa krše prava građana.

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravedna ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog stožera da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to “neophodno u demokratskom društvu”.

Apelacije su odbijene u dijelu zahtjeva da se ukine Naredba Federalnog stožera Civilne zaštite od 27. ožujka 2020. godine.

“Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posljedice prije nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mjere u skladu sa ovom Odlukom”, navedeno je.

Dalje, nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to “neophodno” u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dozvoli. Ova odluka će u toku dana biti objavljena na web- stranici Ustavnog suda BiH.

Naloženo je Vladi FBiH i Federalnom stožeru Civilne zaštite da u roku od pet dana od dana prijema ove odluke usklade Naredbu Federalnog stožera Civilne zaštite od 27. ožujka 2020. godine sa standardima Ustava BiH uz Europsku konvenciju.

Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom szožeru Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

Kompletnu Odluku možete detaljno pročitati na linkuOVJDE.

Ova odluka je donesena nakon nekoliko apelacija građana koji su tražili da se povuku mjere Federalnog kriznog stožera o ograničavanju kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65.

Inače iz Kriznog stožera proteklih dana je i najavljeno da bi narednog tjedna moglo doći do ublažavanja upravo ove mjere na način da se maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina tokom tjedna omogući kretanje u određenom periodu.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije priopćeno da se prate sve naredbe, odluke i preporuke kriznih stožera. Predsjednik suda Zlatko M. Knežević je istakao da su one odluke, koje su bile katastrofalne za ustavni poredak brzo povučene, poput odluke o zabrani međusobnih kontakata između općtina i lokalnih zajednica, piše Klix.ba.

Vrisak.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading