Select Page

Učenici iz BiH ispod svjetskog prosjeka

Učenici iz BiH ispod svjetskog prosjeka
Međunarodno istraživanje znanja matematike i prirodoslovlja (TIMSS) koje je u utorak predstavljeno u BiH pokazalo je da su učenici četvrtih razreda osnovnih škola daleko ispod svjetskog prosjeka zbog čega su iz međunarodnih organizacija angažiranih u toj zemlji pozvali na reformu obrazovanja.

Rezultati istraživanja koje provodi Međunarodna udruga za vrednovanje obrazovnih postignuća (IEA) kaže da su učenici četvrtog razreda u BiH na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih znanosti 459 bodova, što je znatno ispod prosjeka koji iznosi 500 bodova. Istodobno, njihovi vršnjaci iz Hrvatske na testiranju iz matematike osvojili su u prosjeku 509 bodova, a iz Srbije 508.

Slično je i s prosječnim postignućima iz prirodnih znanosti jer su učenici iz Srbije postigli 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524 boda.

Ispred BiH su i Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a jedino slabije plasirana djeca četvrtih razreda osnovne škole su iz Kosova.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti u četvrtom i osmom razredu osnovnog obrazovanja. Prvi put je u svijetu provedeno 1995. godine i od tada se realizira svake četiri godine.

Zbog loših rezultata u obrazovanju što je kontinuitet u toj zemlji jer su i prošle godine po Međunarodnom istraživanju procjena znanja i vještina (PISA) petnaestogodišnjaci iz BiH pokazali lošija znanja od vršnjaka iz zemalja regije, predstavnici nekoliko međunarodnih organizacija pozvali su na žurne reforme.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH, Izaslanstva Europske unije u BiH, OESS-a i UNICEF-a upozorili su na pogubne posljedice stanja u obrazovanju.

Kao što su pokazali rezultati PISA istraživanja za 2018. godinu i danas potvrdili rezultati TIMSS istraživanja, BiH je zapala u krizu u učenju, a to bi, uz pandemiju, moglo dovesti do podrivanja desetljećima stjecanog pomaka i pogoršati već ukorijenjenu nejednakost, rekli su i pozvali na provođenje sveobuhvatnih obrazovnih reformi.

Zato je sad neophodno da obrazovne vlasti u BiH žurno osmisle i provedu sveobuhvatne obrazovne reforme koje će se zasnivati na nalazima izvedenima iz rezultata velikih međunarodnih istraživanja, jer pružaju iscrpne podatke za donošenje utemeljenih strateških odluka, naveli su.

(Hina)

OGLASI

Loading