Select Page

Usuglašeni odgovori na 655 dodatnih pitanja na svim razinama vlasti

Usuglašeni odgovori na 655 dodatnih pitanja na svim razinama vlasti

Odgovori na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Europske komisije su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije, a u tijeku je potvrda posljednjih usuglašenih odgovora na svim razinama vlasti nakon čega slijedi njihovo prevođenje i redaktura.

Potvrđeno je to danas Feni u Direkciji za europske integracije Bosne i Hercegovine te su dodali da je prije dostavljanja odgovora Europskoj komisiji potrebno integralnu verziju odgovora da potvrde sve vlade i Vijeće ministara BiH.

Direkcija za europske integracije procjenjuje da je riječ o oko 2.600 stranica teksta odgovora i oko 1.450 stranica pratećeg materijala u vidu zakona, podzakonskih akata i ostalih dokumenata.

Međutim, kada će cjelokupan posao biti do kraja završen odnosno kada će odgovori biti potvrđeni u svim vladama i u Vijeću ministara BiH, Direkcija ne može procijeniti jer to ovisi o procedurama na svim razinama vlasti, ali očekuje se vrlo skoro dostavljanje odgovora Komisiji.

Europska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u prosincu 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ova pitanja Europska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.

Iz Direkcije podsjećaju da paralelno s tim procesom institucije u BiH sudjeluju u nizu misija stručnih procjena po pojedinačnim oblastima, a nalazi tih misija su, također, relevantni izvor informacija Europskoj komisiji za pripremu Mišljenja, kao i informacije relevantnih međunarodnih institucija te civilnog društva.

– Radi se o sveobuhvatnom procesu koji ima za cilj pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU – pojašnjavaju za Fenu u Direkciji.

Nakon što finalizira Mišljenje Europska komisija će to mišljenje dostaviti Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije koje će razmotriti Mišljenje i jednoglasno odlučujući donijeti odgovarajući zaključak koji na političkoj razini treba potvrditi i Europsko vijeće.

Politički predstavnici u BiH više puta su najavljivali da bi BiH trebala u ovoj godini dobiti status kandidata za članstvo na što BiH čeka već gotovo tri godine od kako je službeno predan zahtjev za članstvo polovinom veljače 2016. godine.

Dvije godine kasnije, krajem veljače 2018. godine, dostavljeni su odgovori Europskoj komisiji na 3.242 postavljena pitanja iz Upitnika EK, a polovicom lišpnja 2018. godine BiH je dobila 655 dodatnih pitanja.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading