Select Page

Vatreni ujedinili naciju, susret se večeras organizirano prati u BiH

Vatreni ujedinili naciju, susret se večeras organizirano prati u BiH

Poseban je naboj koji su vatreni posljednjih tjedana utisnuli naciji, a zajedno s njima, osim tek rijetkih i uglavnom nevažnih osoba i komentara, radovala se cijela regija koja se osjetila ponovno važnom nakon što je godinama bila sinonim zaostajanja, rata, sukoba, podjela, piše Večernji list BiH.

U BiH, zemlji koja je regija ili Jugoslavija u malom, to je poseban slučaj. Nogomet je pokazao kako ima potencijala pomoći zalječenju brojnih frustracija. U Kraljevoj Sutjesci, rodnom mjestu Dejana Lovrena, sjajnog stopera vatrenih i pravog zapovjednika obrane, čak je i povijesni Franjevački samostan otvorio vrata za gledanje utakmice hrvatske nogometne vrste. A tamo su s Hrvatima sjedili i sumještani.

Dejan, Zlatko…

– Apsolutno mi je drago što i pripadnici drugih naroda navijaju i podržavaju reprezentaciju Hrvatske. Nažalost, s druge strane imamo i onih negativnih primjera koji narušavaju takvu sliku zajedništva. Mislim kako bi tih negativnih primjera trebalo biti što manje. Svatko ima pravo navijati za onoga za koga hoće. Kada je u pitanju Kraljeva Sutjeska, mogu reći kako nije bilo problema. Ljudi navijaju zdušno. Ponosni su, posebno stoga jer je jedan naš čovjek Dejan Lovren u hrvatskome dresu – rekao je gvardijan iz Kraljeve Sutjeske fra Željko Brkić.

Iako su sve dosadašnje utakmice proslavili organizirano, ipak će to danas izostati zbog pijeteta prema žrtvama Srebrenice. Potvrdio je to predsjednik Općinskog vijeća Kaknja Slaven Katičić koji ističe kako su prijašnji susreti koji su se organizirano pratili protekli bez ikakvih problema.

– Posebna je emocija izražena zato što je u ekipi naš Dejan Lovren. Pozitivno je ozračje i ja sam iskreno sretan zbog toga. To je recept za suživot i trebamo se svi zajedno radovati – rekao je Katičić. U Kraljevoj Sutjeci, uz rođake, još uvijek živi i njegova baka Fina Rodić koja je preko malih ekrana pratila unuka. U Livnu je, uz Novi Travnik, Orašje, Široki Brijeg, pobjeda vatrenih proslavljena na osobit način. Slavilo se i ludovalo do dugo u noć. Otamo dolazi izbornik koji je od čovjeka od kojega se malo što očekivalo ispao jedan od najvećih heroja Svjetskog prvenstva u Rusiji.I Mostar ima svoga pulena – Tina Jedvaja u hrvatskome timu, a mostarska publika bila je, prema svim ocjenama, jedna od najvatrenijih.

Spreman utrčati

I u ovome gradu, kao i u Kaknju te drugim mješovitim hrvatsko-bošnjačkim sredinama, večerašnji je ogled pod posebnim rizikom. Kao i u drugim sredinama gdje žive Hrvati u BiH tako su i na Modranu okićene kuće. Među brojnima je i kuća Ivana Ćorluke čiji je rođak Vedran, unatoč problemima s tetivom desne noge, spreman utrčati na travnjak u Moskvi. Dragan Juričević iz Kotor Varoši, kao i tamošnji župnik fra Zoran Mandić, ističu kako se organizirano gledaju utakmice sa Srbima i Bošnjacima. 
 – Gledamo utakmice na nekoliko mjesta organizirano u hrvatskim dresovima. Nikakvih nije bilo problema. Dapače, i Srbi su u kafićima navijali za Hrvatsku. Bilo je baš ugodno – rekao je fra Zoran Mandić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading