Select Page

Veće kazne vozačima za prekršaje, ali i pješacima za slušanje glazbe

Veće kazne vozačima za prekršaje, ali i pješacima za slušanje glazbe

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama koje priprema Ministarstvo prometa i veza BiH predviđaju smanjenje granice za količinu alkohola u krvi, zabranu nošenja slušalica u ušima pješacima prilikom kretanja prometnom ulicom, kao i korištenje audio i videouređaja koji ometaju ili odvraćaju pozornost vozača, a također će biti regulirano kretanje vozila u kružnom toku. Novina će biti i veće kazne za prometne prekršaje, prenosi Večernji list.

Usklađivanje s EU

Ova informacija potvrđena je u Ministarstvu prometa i veza BiH za Faktor.ba, a novim izmjenama koje će biti u skladu s europskim pravilima, trebao bi se značajnije smanjiti broj prometnih nesreća i generalno povećati sigurnosti na cestama. “Niz je europskih uredbi i pravila koje je potrebno provesti u zakonodavstvo BiH. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH uskoro će biti pripremljen i dostavljen državnom Parlamentu na usvajanje” kazali su u Odjelu za transport Ministarstva prometa i veza.

Sto nesreća dnevno

Na bh. cestama u prošloj godini dogodilo se ukupno 36.225 prometnih nesreća, poginulo je 297 osoba, a 10.067 je ozlijeđeno, od toga 1685 osoba teže, a 8382 lakše. Prosječno gledajući u BiH se na cestama događa 100 nesreća dnevno. Tijekom 2014. je registrirano 500 nesreća ili 1,40 posto više nego u 2013., a broj nesreća u kojima je bilo poginulih i ozlijeđenih je također povećan za 158 ili 3,37 posto. Uzrok velikog broja prometnih nesreća je nepoštovanje prometnih propisa, a nepropisna brzina jedan od najčešćih uzročnika, zatim vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem drugih opojnih sredstava. Kao uzročnici slijede nepoštovanje prometne signalizacije i nepovoljni uvjeti na cesti. Vozači u gradskim uvjetima griješe i zbog nedovoljnog rastojanja s drugim vozilima. U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine u Federaciji BiH broj prometnih nesreća povećan je za 6,6 posto te broj poginulih osoba za 3,9 posto, pokazuju statistički podaci Federalne uprave policije. U spomenutom razdoblju dogodilo se 13.294 prometnih nesreća, kaže statistika, u kojima su poginule 74 osobe, a toliko osoba je izgubilo život i na cestama Republike Srpske gdje se u prvih pola godine dogodilo 4167 prometnih nezgoda. U prvih sedam mjeseci ove godine na području Brčko Distrikta BiH dogodilo 268 prometnih nezgoda u kojima su poginule dvije osobe, dok su 23 teže, a 79 lakše ozlijeđene.

vecernji.ba

OGLASI

Loading