Select Page

VEČERNJAKOV PEHAR: Večeras veliko finale, utakmice će pratiti i Zlatko Dalić

VEČERNJAKOV PEHAR: Večeras veliko finale, utakmice će pratiti i Zlatko Dalić

Večeras je na rasporedu finalna večer Lige Hercegovine. U Posušju će se od 20.30 igrati susret za treće mjesto između Ružića i domaćeg predstavnika Graca, dok će malo više od sat vremena kasnije u 21.45 na teren finalisti Kočerin i Rodoč 1. Sve u svemu, očekuje nas još jedno nezaboravno završno natjecanje Lige hercegovačkih prvaka.

Zanimanje za završno natjecanje prethodnih dana je bilo iznad svih očekivanja. Po nekim procjenama, do finalne večeri natjecanja u Posušju na tribinama se ukupno izmijenilo više od 10 000 gledatelja, što je svakako pohvalno za organizatore, odnosno domaćina ovog natjecanja. Večeras se očekuje i najveći posjet, koji bi mogao dodatno mogao “popraviti” dolazak izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Njegov dolazak na veliko finale najavilo je Ožujsko pivo, koje je, uz Elektroprivredu HZ HB, HT Mostar i Central osiguranje, vjerni pratitelj završnih natjecanja dugi niz godina.

Dolazak Dalića

Dalićev dolazak sigurno će dodatno zainteresirati sportsku publiku u cijeloj Hercegovini da pohodi igralište OŠ Ivana Mažuranića. Za sve one koji ne budu mogli doći na mjesto događaja, bit će osiguran izravni TV prijenos na Televiziji Herceg Bosna s početkom u 20.30 sati. U svakom slučaju, svima je u Hercegovini jasno kako su lige mjesnih zajednica puno više od običnog sportskog događaja, riječ je o prvorazrednom društvenom događaju koji okuplja mase rekreativaca na terene i još veću masu gledatelja na tribine. Ovo se natjecanje nikad nije igralo za neku novčanu dobit, ali prestiž koji predstavlja je nemjerljiv.

Dok će se finalisti večeras boriti za ulazak u povijest, mi ćemo iznijeti nekoliko zanimljiv ih povijesnih podataka s prethodnih završnih turnira. Najviše sudjelovanja na završnom turniru ima momčad Grude Centar koja je igrala na čak šest natjecanja. Jedno manje, ljubuški Grab – pet. Ali, dok su Grabljani bili dvostruki pobjednici ovog turnira (2007. i 2009. godine), višestruki grudski prvaci, igrači Grude Centra, nisu se dosada uspjeli ovjenčati pobjedničkom lentom.

Prvi nastupi

Svoje prvo sudjelovanje na završnim turnirima imale su ove godine u Posušju tri momčadi koje dosada nisu sudjelovale na smotrama najboljih haklera Hercegovine. To su Ružići, Teskera i Bobanovo selo. Najviše pogodaka postignuto je na završnom turniru u Stocu 2012. godine – 102 na 16 odigranih utakmica, ili u prosjeku 6,27 pogodaka po utakmici. Najmanje, na prvom turniru u Ljubuškom 2005., kad je na osam odigranih utakmica postignut “samo” 41 pogodak ili 5,12 po utakmici. Najbolji odnos postignutih pogodaka u odnosu na broj odigranih utakmica je onaj s turnira u Tomislavgradu 2014. godine s postotkom od 7,60. Igrač koji bi mogao ponijeti naslov “najboljeg strijelca svih vremena” na dosadašnjim završnim turnirima je jedan domaći, posuški hakler. Dario Penava igrao je na 13 utakmica na trima završnim turnirima. U dresu svoje Meljakuše Penava je postigao ukupno 25 pogodaka. Vedran Marić iz čitlučke momčadi Dobro Selo igrao je također na trima turnirima, a postigao je ukupno 17 pogodaka.

U povijesti završnih natjecanja tek jedna utakmica nije odigrana i samo je jedna utakmica odigrana uu dvorani. Sve odigrane utakmice igrane su na otvorenim igralištima, osim utakmice 2. kola skupine B s prvog turnria u Ljubuškom između Turčinovića i Donjih Hamzića (3:1), koja je zbog kiše odigrana u Gradskoj športskoj dvorani umjesto na Centru mladih športova. Jedina neodigrana utakmica je ona za treće mjesto na petom turniru u Grudama (Sovići) između Jasenica i Kočerina (registrirana službenim rezultatom za Jasenicu) jer se igrači Kočerina nisu pojavili na igralištu u Sovićima u zakazano vrijeme za početak utakmice.

Spektakl

Publika u Posušju večeras može očekivati istinski spektakl. Organizatori pozivaju sve ljubitelje malog nogometa na fer i športsko navijanje . Završava još jedna sezona hercegovačkog nogometnog ludila, Hercegovina će večeras imati novog prvaka.

Večernji list

OGLASI

Loading