Select Page

Velika Britanija izašla je iz Europske unije

Velika Britanija izašla je iz Europske unije

NAKON tri i pol godine drame Dan Brexita je došao. 

Tisuće Britanaca okupljenih na Trgu parlamenta dočekale su Brexit.

Prvi je to put od osnutka Europske unije da neka zemlja izlazi iz članstva. Svađe zbog Brexita podijelile su Britaniju i prekinule desetke političkih karijera.

Premijer Boris Johnson u svojoj je videoporuci, objavljenoj kasno u petak navečer,  kazao kako Brexit predstavlja “oživljavanje britanske moći neovisnog mišljenja i djelovanja”, no europski čelnici odmah su uzvratili i ustvrdili kako “snaga ne leži u izolaciji”, prenosi Guardian.

Johnson je u svojoj poruci između ostaloga ustvrdio: “Najvažnije za reći večeras jest da ovo nije kraj već početak. Ovo je trenutak kada sviće zora i diže se zastor za novi čin. Ovo je trenutak prave nacionalne obnove i promjene”.

Naslovnice europskih medija posvećene su Brexitu: u Njemačkoj su tako poručili – ” Auf Wiedersehen” i zaželjeli sreću Velikoj Britaniji.

Brexit je s druge strane posebice nepopularan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj gdje je većina 2016. glasala za ostanak u EU-u.

Čelnici irske republikanske stranke Sinn Fein postavili su u petak na granici Irske i Sjeverne Irske plakat s porukom “Brexit: borba se nastavlja”.

“Nismo pristali na brexit. Vrijeme je za jedinstvo Irske, to je naš put natrag u Europu”, poručio je Sinn Fein na Twitteru uz sliku prosvjeda.

Škotska vlada je pozvala ljude da održe bdijenje uz svijeće tražeći od Bruxellesa da “ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku”.

Unatoč slavljima i bdijenjima do kraja prijelaznog razdoblja brexita 31. prosinca ove godine neće se promijeniti mnogo toga. (D.B./Hina)

OGLASI

Loading