Select Page

Velika većina radnika strahuje za posao i očekuje smanjenje plaća

Velika većina radnika strahuje za posao i očekuje smanjenje plaća

Čak 61 posto zaposlenih stanovnika BiH koji su sudjelovali u istraživanju o utjecaju pandemije koronavirusa na radna mjesta zabrinuto je da će izgubiti posao u predstojećem razdoblju. Za 33 posto ispitanika već je smanjena plaća kao posljedica krize, a 54 posto njih očekuje umanjenje osobnog dohotka u predstojećem razdoblju.

Razlozi otkaza

Kada je riječ o onima koji su zadržali posao, 47 posto navelo ih je kako već neko vrijeme rade od kuće, a većina onih koji odlaze na posao osjeća se nesigurno. U istraživanju koje je proveo specijalizirani portal MojPosao.ba o temi kako koronavirus utječe na posao sudjelovalo je 2500 ispitanika, od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto bez posla. Alarmantan je podatak da je više od 50 posto sudionika istraživanja, koji su trenutačno nezaposleni, izgubilo posao zbog krize prouzročene pandemijom koronavirusa. Kao osnovne razloge gubitka posla u ovoj situaciji ispitanici mahom izdvajaju zatvaranja objekata, odnosno zabranu rada, smanjen opseg posla, zatvaranje tvrtke, dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, nemogućnost uvoza robe te drugi ekonomski razlozi. Najviše ispitanika bez posla upravo su osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru, sektoru turizma i ugostiteljstva. U velikom broju posao su izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, da su svi sektori pogođeni ovom krizom, pokazuje i činjenica da se među ispitanicima koji su ostali bez posla nalaze osobe iz svih oblasti: zdravstva, marketinga, distribucije, financija, prehrane, igara na sreću itd. Ispitanici ističu kako poslodavci poduzimaju mnoge mjere kako bi zaštitili radnike, a samo mali broj poslodavaca nije poduzeo nikakve mjere (4%).

Kako ispitanici navode, poduzete su i druge mjere, od kojih su najčešće rad u smjenama, skraćeno i izmijenjeno radno vrijeme. Većini radnika još nije umanjena plaća (67%), a za 33% njih osobni dohodak znatno je smanjen u odnosu na vrijeme prije pandemije. Ispitanici koji su naveli da im plaća nije umanjena, u većini slučajeva, očekuju smanjenje u budućem razdoblju. “Beznađe, nesigurnost i strah prevladavaju među radnicima u BiH”, zaključila je Ena Muraspahić iz tvrtke Kolektiv, autorica ovog istraživanja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading