Select Page

Veliki broj prijava za glasovanje iz inozemstva, objavljen popis birača

Veliki broj prijava za glasovanje iz inozemstva, objavljen popis birača
Središnje izborno povjerenstvo BiH oglasilo se priopćenjem za javnost povodom aktivnosti zaključivanja Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH, u kojem, između ostalog navodi kako je u ovom izbornom ciklusu suočena s enormnim brojem prijava za glasanjeiz van zemlje.

U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju proračuna i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli obraditi u zakonskom roku, navode iz SIP-a BiH.

Dodaju da je u okviru te aktivnosti uočen veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu.

Iz tog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost, navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, SIP BiH je na sjednici održanoj 1. listopada 2020. godine donio Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine s upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Kao institucija koja je odgovorna za točnost, ažurnost i ukupni integritet Središnjeg biračkog popisa za područje Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne promatračke misije) iz 2018. godine, SIP BiH je prvi put na svojoj web stranici objavio Izvod registriranih birača za glasovanje izvan BiH.

Iz SIP-a BiH podsjećaju da je promatračka misija ODIHR-a u spomenutom izvještaju preporučila – da bi se u svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresirane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva mogle pozvati da sudjeluju u reviziji biračkih popisa koju bi inicirao i nadziralo SIP BiH.

Stoga, želimo istaknuti da je upravo SIP BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je popis registriranih birača za glasovanje izvan BiH prvi put učinilo javnosti dostupnim, potaknulo sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrše uvid u Središnji birački popis i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u točnost biračkog popisa ističe SIP.

Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH je, kako se nadalje navodi, javno objavilo kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u njega, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Također, Odluka o odbijanju upisa birača za glasovanje izvan BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka SIP-a BiH o odbijenim prijavama s navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju Provjerite status vaše prijave.

U roku ostavljenom za žalbe SIP BiH je primilo više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra.

Ukoliko bude zakonskog osnova, SIP BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Središnjem biračkom popisu prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da SIP BIH uvaži žalbu, tu će žalbu s izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

Obavještavamo javnost da će Središnje izborno povjerenstvo BiH dokaze o pokušajima izbornih prijevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasuje putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inozemstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom popisu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje, navodi se u priopćenju.Možda će Vas zanimati  Hrvatska pjevačica o abortusu: Kakva je sramota biti protiv ubojstva? Ne, ne slažem se s ubojstvom

Središnje izborno povjerenstvo BiH će javnost o svemu detaljno informirati na konferenciji za medije koju će organizirati nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa.

KLIKNI i pogledaj Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH

OGLASI

Loading