Select Page

Veliki odziv na edukativno predavanje o sadnji i uzgoju lješnjaka

Veliki odziv na edukativno predavanje o sadnji i uzgoju lješnjaka

U posuškoj kinodvorani u petak 17. srpnja 2015., održano je predavanje o mogućnostima plantažnog uzgoja lješnjaka na području Općine Posušje.

Na početku ispred Službe za razvoj općine Posušje Mate Kovač je predstavio kako je došlo do organiziranja ovog predavanja, da bi nakon njega ispred općine Posušje sve pozdravio načelnik Branko Bago koji je, zbog velikog interesa i odziva ljudi iz Tomislavgrada, Livna, Gruda, Mostara i Posušja, izrazio zadovoljstvo što je izabrana prava tema.

Predavanje ljesnjaci 6

Veliki interes

Predavač je bio Vlado Moulis poljoprivrednik iz Daruvara vlasnik plantaže lješnjaka od 95 hektara, ujedno i najveće plantaže u Hrvatskoj. Uzgojem lješnjaka bavi se već više od 30 godina, a zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima kao i cjelokupnoj javnosti predstavio je vlastite inovacije u proizvodnji ove poljoprivredne kulture kojom se postiže brži i veći urod po stabljici. Nazočnima je govorio o načinu proizvodnje, ulaganjima, uzgoju, obradi, otkupnoj cijeni, odnosno o financijskoj koristi od sadnje lješnjaka.

Predavanje ljesnjaci 3

Tako smo na predavanju mogli čuti kako je potražnja za lješnjacima u svjetskim razmjerima izrazito velika prvenstveno za potrebe konditorske industrije a zatim u potrošnji u svježem stanju. Zbog relativno ograničene i male proizvodnje s jedne strane a velike privredne i upotrebne vrijednosti s druge strane, lješnjak je postao proizvod. Lijesci odgovaraju sva osim močvarna tla, otporna je na bolesti i štetnike te iziskuje vrlo malo održavanja.

Lijeska, zahvalna biljka

U usporedbi s mnogim voćnim vrstama plodovi lijeske ne mogu prezoriti, zbog čvrste ljuske lako se transportiraju a ne zahtijevaju poseban način skladištenja u osušenom stanju.

Lijeska se sadi od početka 11., pa sve do kraja trećeg mjeseca. Na jedan dulum sadi se od 40 do 60 sadnica, ovisno o razmaku koji može biti 4×4, 5×4 ili 5×5 metara.

Preporučene sorte za naše podneblje su istarski draguljasti s Rimskim kao oprašivačem, te Tonda di Giffoni s Tonda Gentile dell Langhe kao oprašivačem.

Predavanje ljesnjaci 7

Sade se dvogodišnje ili trogodišnje sadnice. Prvi urod očekuje se u petoj godini starosti, a puna rodnost u osmoj ili devetoj godini starosti. Ekonomski vijek nasade lijeske je 50 godina. Na jednom dulumu može se ubrati od 200 do 250 kilograma lješnjaka u ljusci, odnosno od 80 do 100 kilograma očišćenog lješnjaka.

Otkupna cijena i do 30 KM po kilogramu

Cijena kilograma očišćenog lješnjaka na području Posušja kreće se oko 30 KM, odnosno na jednom dulumu može se ostvariti prihod od 2400 do 3000 KM godišnje.

Predavanje ljesnjaci 1

Lješnjak se prvenstveno koristi u prehrambenoj, a u posebno konditorskoj industriji. Plod i korisne tvari ploda lješnjaka koriste se i u medicinskoj i farmaceutskoj industriji. Zbog ovakve višestruke mogućnosti korištenja, potražnja za lijeskom i njenim plodovima na tržištu stalno raste. Povećana potražnja uzrokuje povećanu sadnju plantaža te intenziviranje tehnologije u svijetu.

Brojna pitanja nazočnih

Nakon završetka predavanja, uslijedila su mnogobrojna pitanja nazočnih za predavača oko uzgoja, ulaganja, prihoda, sadnje, troškova, sadnicama, pogodnom tlu itd.

Predavanje ljesnjaci 4

Ovo predavanje poslužiti će Općini Posušje da kvalitetno utvrdi interes njenih poljoprivrednika u ovom području i sukladno tome planira izradu projektnih prijedloga prema domaćim i međunarodnim donatorima s ciljem ostvarivanja inicijalne potpore zainteresiranim poljoprivrednicima.

Organizatori ovog predavanja bili su Općina Posušje kroz, Odjel za razvoj, i Braniteljska zadruga Eko Hercegovina.

Posušje.net

OGLASI

Loading