Select Page

Veliki Vran – Više od 200 planinara na vrhu hajdučke planine

Veliki Vran – Više od 200 planinara na vrhu hajdučke planine

Ne pamti Vran planina ovoliki broj planinara u zimsko doba godine. U nedjelju, 21. veljače u podnožju mrkog Vrana okupio se preko 200 planinara i planinarki iz osam planinarskih društava, te ljubitelja prirode, da se hajdučkom stazom uspnu na ovu gordu, mitsku, hajdučku planinu. Pristigli su planinari iz: PD Glogošnica iz Jablanice, HPD Mosor iz Splita, HPD „Ante Bedalov“ Kaštela, HPD „Prenj 1933“ iz Mostara, HPD sv. Mihovil iz Šibenika, HPD Biokovo iz Makarske, PD Borašnica iz Konjica i domaćin PD „Orlova stina „ Tomislavgrad.

Vran je omiljena planina za planinare i nema planinara koji se godišnje više puta ne popne na jedan od njegovih vrhova. Zbog konfiguracije terena i stožastog oblika, uspon zahtjeva solidnu kondiciju i fizičku snagu. Svi oni koji ovladaju ovog ljepotana mogu planinariti na sve druge planine. Ovo je prava „momačka“ planina. Vrijeme za poželjeti. Prvi krenuše domaćini, da utru prtinu kako bi se svi drugi lakše penjali. Škripi smrzli snijeg pod nogama planinara. U koloni, jedan za drugim polagano se uspinje ovom planinom ostavljajući duboki trag u snijegu. Vran ovog puta ima prekrasan krajobraz. Isprepleću se boje bora, snijega i hladnoće. Jutarnje, zubato, sunce pokatkad se probije kroz oblake probijajući se kroz grane do snijega na kojemu zasvjetlucaju milijuni sitnih kristalića leda. Po izlasku iz šume, prva stanka. Pogled očarava. Ekipa se prikuplja i fotografira za uspomenu. Nakon kraćeg odmora nastavlja se penjanje preko Hajdučkog vrila dalje prema vrhu. Druge grupe planinara prate polagani ritam hodnje.

Napokon, nakon više od dva sata penjanja stiže se na sami vrh kojim šiba južni vjetar. Neizbježno je fotografiranje, grupno i pojedinačno. Ima i onih koji ne krše pravilo „doručak na vrhu Vrana“ u kojemu je slanina neizbježna. Druge grupe planinara pristižu, prava ne zabilježena gužva. Pogled sa vrha Velikog Vrana očarava. Pogled seže od Jadranskih otoka do ukrug dalekih planina koje svojim plavičastom bojom privlači našu pozornost. Nakon kraćeg zadržavanja vraćamo se nazad stazom koja ide preko Carske lokve prema stećcima. Nitko nije krio zadovoljstvo današnjeg dana. Samo mogu reći, Vran je ovog dana bio umiljat i gostoljubljiv ugostivši svoje poklonike na najljepši način.

Sve fotografije s uspona možete pogledati na linku OVDJE

Blidinje.NET/omolje.com

OGLASI

Loading