Select Page

VIDEO: ‘MOŽDA POMOGNEMO NAŠIM POLJOPRIVREDNICIMA’ Jedna od najuspješnijih mladih znanstvenica istražuje raštiku

VIDEO: ‘MOŽDA POMOGNEMO NAŠIM POLJOPRIVREDNICIMA’ Jedna od najuspješnijih mladih znanstvenica istražuje raštiku

Dr.sc. Dunja Šamec hrvatska je predstavnica u programu Marie Sklodowska-Curie Actions, najvažnijem programu Europske unije za poticanje izvrsne znanosti

“Mi smo turistička zemlja i mislim da bismo trebali što više nuditi naše tradicionalne kulture, što raštika jest“, kaže dr.sc. Dunja Šamec, znanstvena suradnica Instituta Ruđer Bošković i hrvatska predstavnica u programu Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), najvažnijem programu Europske unije za poticanje izvrsne znanosti. Njime se pridonosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu, a u 20 godina njegove provedbe, programom je financirano više od 100 tisuća istraživača i istraživačica, među čijim članovima su i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Dunja Šamec, doktorica znanosti molekularne biologije i biokemije, trenutačno radi na projektu u čijem je središtu raštika, kod nas raširena, ali ne baš odviše cijenjena biljka. No, nije svugdje tako.

“Raštika je unatrag nekoliko godina postala posebno popularna u SAD-u. Zna se da su u tim biljkama, kupusnjačama, spojevi koji mogu imati antikancerogeno djelovanje, te su epidemiološke studije pokazale da ljudi koji konzumiraju više kupusnjača imaju manje nekih vrsta karcinoma.

Ista molekula koja štiti biljku od niske temperature ima i antioksidacijsko djelovanje te može i nas štiti od slobodnih radikala“, kaže dr.sc. Šamec. Slobodni radikali su spojevi koji pospješuju starenje i potiču procese koji mogu dovesti do različitih oboljenja, zbog čega se u svijetu već dugo ulažu ogromne svote novaca u istraživanja koja bi dovela do smanjivanja njihovog djelovanja.

“Pokušavamo promovirati tu raštiku, čime bi se pomoglo i našim poljoprivrednicima“, kaže jedna od najuspješnijih mladih hrvatskih znanstvenica.

Kao i mnogi njezini kolege, dr.sc. Šamec je karijeru gradila i u inozemstvu. Dvije i pol godine radila je u Americi, a provela je neko vrijeme i u Njemačkoj te Češkoj.

Više od Dunji Šamec, Varaždinki koja je lani bila jedna od dobitnica nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene’, i razlozima zbog kojih se vratila u Hrvatsku pogledajte u videu.

100posto.hr

OGLASI

Loading