Select Page

Vilim Primorac: Cilj nam je da naši korisnici dobiju najbolju vrijednost za svoj novac

Vilim Primorac: Cilj nam je da naši korisnici dobiju najbolju vrijednost za svoj novac

HT ERONET, u skladu s pozitivnim rezultatima poslovanja na koncu 2017. godine, nastavlja sa zacrtanim planovima i u ovoj godini. Pokazatelji za prva tri mjeseca ove godine potvrđuju uspješan trend poslovanja, nastavak procesa transformacije i modernizacije, nove usluge i iskorak na tržištu, korisnik je u fokusu, a visokorazvijena društvena odgovornost jedan od osnovnih postulata ove tvrtke. O ovome, ali i uspješnom nastupu na Sajmu gospodarstva u Mostaru, sporazumu i suradnji sa Sveučilištem, suradnji sa start up-ovima, medijskim prozivkama posljednjih dana,planovima za 2018., u intervjuu za Večernji list BiH govori predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Gosp. Primorac, prvo tromjesečje 2018. godine za HT ERONET, rekli bismo, bilo je jako uspješno i u znaku brojnih novina, događaja, ali i najava za ostatak godine.

Točno. Naime, HT Eronet je u 2017. godini intenzivno radio na procesu transformacije i modernizacije svoje cjelokupne mreže i usluga s ciljem pretvaranja iz klasične telekom kompanije u modernu digitalnu kompaniju za digitalno doba. U 2018. nastavljamo u tome pravcu. Jedan od naših primarnih ciljeva jest: stalno podizanje kvalitete korisničkog iskustva kako bi korisnici dobili najbolju vrijednost za svoj novac, a to sasvim sigurno nije moguće bez stalnih investicija i inovacija u tehnologiji. Ono što stalno ističemo jest da je HT Eronet cijelu prošlu godinu radio i na cjelovitoj poslovnoj IT transformaciji čiji je cilj – implementacija novih naprednih IT i poslovnih sustava koji podržavaju našu usmjerenost prema krajnjim korisnicima kojima želimo osigurati inovativne digitalne pakete usluga, prilagođene potrebama novoga digitalnog doba i željama naših korisnika. Osvrnuo bih se i na pozitivan rezultat poslovanja za 2017. godinu, koji je najbolji pokazatelj uspješnog kontinuiteta stabilizacije i oporavka tvrtke. Prihodi su povećani u svakom ključnom segmentu, uz stalni rast korisničke baze. Rast baze ostvarujemo na osnovi potencijala koji postoji na tržištu, novim inovativnim uslugama i proaktivnim prodajnim pristupom.

Na konferenciji pod nazivom Izazovi digitalnog doba-Jesmo li spremni, koju je organizirao HT ERONET u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i veza , a koja je održana prije desetak dana u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, najavili ste i početak rada 4 G mreže.

Ove godine trebali bismo napokon realizirati komercijalno puštanje u rad 4G mreže. Želim istaknuti kako su svi tehnički i drugi preduvjeti od strane HT Eroneta u potpunosti ispunjeni. Čim dobijemo dozvolu za komercijalni rad, HT Eronet će, u vrlo kratkom razdoblju, svojim korisnicima ponuditi nove usluge bazirane na 4G mreži, a kako bi zadovoljili rastuće potrebe za korištenjem usluga prijenosa podataka u mobilnoj mreži. Bit ćemo predvodnik u smislu agilnosti i fleksibilnosti u prilagodbi očekivanjima korisnika.
Konferencija Izazovi digitalnog doba – jesmo li spremni, izazvala je veliko zanimanje javnosti, a u konferencijskoj dvorani tražilo se mjesto više. Jeste li zadovoljni odaslanim porukama s konferencije?

Radimo u vremenu brzih i korjenitih promjena. Digitalna transformacija društva, kako je moderno nazivamo, izašla je iz područja laboratorija i specifičnih znanja u svaku poru društva. Promjene radnih procesa, promjena očekivanja klijenata, te vanjski utjecaji, tjeraju nas na stalne promjene. Promatrajući društveni utjecaj, ključni parametar u brzini i uspješnosti digitalne transformacije su ljudski resursi, sa svojim specifičnim znanjima. Količina i razina STEM znanja, zapravo definira osnovicu za digitalnu društvenu transformaciju, što je preduvjet za uspješan razvoj društva u cjelini.S obzirom na specifičnost trenutačne situacije, HT Eronet odabrao je rješavanje izazova ulaganjem u nove generacije. Konferencija je odaslala upravo takve poruke. Uz kolege iz Hrvatske pošte Mostar i BH Telecom te Infodoma, dva su zanimljiva predavanja imale i kolege sa Sveučilišta u Mostaru – doc. dr. Tomislav Volarić, voditelj IT centra Sveučilišta i dr. Boris Crnokić. Time smo, na zadovoljstvo sviju strana, na neki način, možemo to i tako kazati, uspješno započeli implementaciju dan ranije potpisanog Sporazuma o suradnji sa Sveučilištem.

Rekli bismo – logičan slijed događanja nakon što je HT ERONET opremio računalnu učionicu i MS Skills centar na Sveučilištu u Mostaru, točnije na Fakultetu zdravstvenih studija, a aktivno ste sudjelovali i na Prvome Sveučilišnom gospodarskom forumu.

Već sam kazao – izazove želimo rješavati, između ostaloga, i ulaganjem u nove generacije. Ciljevi koje je iznjedrio Prvi Sveučilišni gospodarski forum – tržišni studijski programi, opremanje laboratorija, angažiranje gospodarstvenika u izvođenju nastave, zajednički znanstveno istraživački projekti, stipendiranje studenata, briga o ljudskim potencijalima, ono je što i HT ERONET snažno podržava.Upravo Sporazum koji smo potpisali sa Sveučilištem, između ostaloga, podrazumijeva suradnju na istraživačkim i znanstveno-obrazovnim projektima, unaprjeđenje razvoja znanja i vještina studenata kroz stručne posjete HT ERONET-u i stručne prakse studenata, suradnju na osuvremenjivanju nastavnih programa, a novo usmjerenje Sveučilišta u Mostaru koje podrazumijeva otvaranje prema gospodarstvu, stvara osnove za unaprjeđivanje i poboljšanje znanja i vještina što otvara brojne mogućnosti. Čast nam je, a što stalno ističe i rektor Tomić i doc. dr.Volarić, voditelj sveučilišnog IT centra jest da Sveučilište vidi HT ERONET kao strateškog partnera. I mi razmišljamo na isti način. Naša suradnja, između ostaloga, potvrđena je i bit će potvrđena kroz konkretne projekte: besplatan bežični internet za sve studente Sveučilišta u Mostaru, već spomenuti HT ERONET i Microsoft Skills centar, zajednički rad na neutralnoj točki za razmjenu internetskog prometa, istraživanje i korištenje HT Eronet Cloud rješenja, podrška za e-učenje, vanjska suradnja i otvaranje zajedničkih stručnih studija, studentske prakse… Suradnja između akademske zajednice i gospodarskog ICT sektora trebala bi ubrzati digitalnu transformaciju i olakšati poslovanje.

Sporazum sa Sveučilištem potpisao je i Ericsson Nikola Tesla, tvrtka s kojom HT ERONET ima izniman partnerski odnos, a nedavno su u Zagrebu potpisani i vrlo vrijedni ugovori s tom kompanijom.

Počašćen sam što upravo u Ericssonu Nikoli Tesli imamo čvrstog i pouzdanog partnera i vjerujemo kako će i Ericsson Nikola Tesla, kao naš iznimno značajan partner, dati svoj obol nastojanjima naše tvrtke u borbi i pozicioniranju na zahtjevnom telekomunikacijskom tržištu. Nedavno smo u Zagrebu, a o čemu smo izvijestili javnost, potpisali vrlo vrijedne ugovore koji se odnose na održavanje i proširenje radijskog dijela mreže.
HT ERONET opredijeljen je i za potporu mladima, njihovim projektima, start up-ovima. Upravo to ste promovirali i na mostarskom Sajmu gospodarstva i Microsoft NetWork konferenciji u Neumu. Točnije, HT ERONET podržao je mladi tim inovatora iz tvrtke Amplius Electronics. Čime je ovaj tim zaokupio pozornost HT ERONET-a?

Radi se o m timu mostarskih studenata okupljenih u tvrtki Amplius Electronicsu kojemu su Luka Vučina, Marin Bevanda i Robert Rozić, a koji su osmislili pametni privjesak – Rubico. Naime, HT ERONET, srećom, na vrijeme je prepoznao ovu skupinu mladih talentiranih ljudi, koji su startali u sklopu poslovnog parka SPARK. Ovi dečki su uspjeli, od faze ideje, u veoma kratkom razdoblju, realizirati gotov proizvod spreman za tržište, koji bi se, u prodajnoj mreži HT ERONET-a, trebao naći od lipnja 2018. godine. Inače, Rubico je višefunkcionalan proizvod koji objedinjuje pohranu memorije, služi za punjenje prijenosnih uređaja, a posjeduje RFID tag, što omogućava primjenu ovog privjeska u brojne svrhe. Kao HT ERONET jako smo ponosni što smo prepoznali ovaj projekt i naravno da nećemo stati samo na ovome. Ponavljam, ulaganje u mlade, podrška njihovim projektima, ulaganje u društvo znanja i kompetencija, jedan je od naših glavnih ciljeva.
Iako svake godine plijeni pozornost i izgledom sajamskog štanda, i prodajnom ponudom i sadržajima na samome izložbenom prostoru, HT ERONET oveje godine osvojio posebno priznanje Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru za najuspješniji nastup. Čestitamo.

Hvala na čestitkama. Ja bih rekao, HT ERONET sa sajmom je od samih početaka. Posljednjih nekoliko godina naš sajamski nastup ide uzlaznom putanjom, tako da je ovo priznanje za nas kruna svega onoga dobroga i lijepoga što ondje radimo sve ove godine. Svaka nagrada i priznanje godi, ali i stavlja pred nas nove zadatke i nove izazove. U godini u kojoj očekujemo komercijalno puštanje u rad 4 G mreže, u kojoj donosimo mnoštvo novina u skladu s našom krilaticom – Digitalna kompanija za digitalno doba, želimo biti još bolji, inovativniji, bliži korisniku i lider na vrlo zahtjevnom i konkurentnom tržištu. Tijekom sajma, ali i MS konferencije u Neumu, prezentirali smo, između ostaloga, i potpuno novu ICT marketplace platformu za upravljanje ICT uslugama, kao i potencijale platforme za razvoj partnerskih odnosa sIndependent Software Vendor poduzećima iz BiH. U okviru prezentacija predstavljen je naš cjelokupni ICT portfolio, kao i novine u ponudi, a najavili smo i lansiranje usluge Upravljanje voznim parkom, koju će HT ERONET, u suradnji s tvrtkom Mobilisis, ponuditi korisnicima u BiH tijekom lipnja. To su sve konkretni projekti koje ćemo implementirati kroz godinu.
Poprilično je obogaćena i ponuda u sklopu televizijske HOME.TV platforme. Najavljeni su i promovirani i neki novi i zanimljivi sadržaji.

Jako smo zadovoljni u tome segmentu. Podsjetimo, prošla je godina bila u znaku izazova i pregovora sa Sport Klubom i na zadovoljstvo i naših korisnika i nas, taj problem smo pozitivno riješili, vratili sportske kanale u HOME.TV ponudu, odnedavno imamo i SK7, SK8, SK9 i SK10. Suradnja s ArenaSportom, a time i HNL-om, što je, bez sumnje, iznimno atraktivan sportski sadržaj,također je na najvišoj razini. Ekskluzivno imamo i HNTV koji priprema pregršt iznenađenja za predstojeće SP u Rusiji.
Tu su i novi filmski kanali – M1 Film, M1 Gold i M1 Family, potom – jedan dokumentarni, rekao bih – prava poslastica za sve ljubitelje ovoga žanra – DOKU TV odabrao Đelo Hadžiselimović. Možemo se pohvaliti da HT Eronet jedini ima ovaj kanal na području cijele BiH u sklopu svoje HOME.TV ponude. Za ljubitelje glazbe tu je novi kanal – Klape i tambure TV, obogaćen je i sadržaj za djecu i mlade. Inače, stalno radimo na jačanju ponude za naše HOME.TV korisnike i u tome vidimo novi poslovni izazov koji će, vjerujemo, rezultirati još boljim sadržajima u svim područjima.

Nedavno je održana i strateška radionica HT ERONET-a, koja je također okupila značajan broj sudionika. O čemu se raspravljalo?

Na radionici su razmatrani strateški pravci djelovanja tvrtke u idućem razdoblju.U tom kontekstu, posebno su analizirani pravci djelovanja u pogledu transformacije ljudskih resursa, digitalne transformacije, novih prihoda te ponuda usluga i proizvoda korisnicima, kao i strateških ulaganja tvrtke.Fokusiran rad na ovim ključnim temama, tijekom ove dvodnevne strateške radionice, rezultirao je zaključcima iz predmetnih područja, koja imaju za cilj daljnje jačanje kapaciteta i nastavak proaktivnog tržišnog djelovanja HT ERONET-a.
Posljednjih godina HT ERONET provodi i značajne strateške projekte. Hoće li se ta praksa nastaviti i u ovoj godini?

Već jest. Provedba strateških projekata koji pokrivaju različite sfere našeg poslovanja tu je radi osiguranja daljnjih iskoraka u tehničko-tehnološkom smislu, napretku i, samim time, jačanju ukupnih kapaciteta tvrtke. Prodajno-marketinško djelovanje u ponudi šireg i tržišno atraktivnog portfelja modificiranih i novih usluga i proizvoda, treba biti usmjereno na ostvarenje temeljnih strateških ciljeva poboljšanja kvalitete naših usluga i proizvoda. Kao i dosad, uvažavamo tržišna kretanja i stalne promjene i nove zahtjeve korisnika, pri čemu uloženi poslovni napori trebaju dovesti do konkretnih rezultata u cilju ostvarenja profita. Dosadašnja praksa pokazala je da ispravno i dobro radimo.
Koliko ste zadovoljni nastupom i učinkom HT ERONET-a na novim tržištima? Možete li se ondje nositi s konkurencijom ili ondje prolaze samo nacionalno dominantni operateri?

Ono što želim prvo istaknuti jest da je HT ERONET tržišno orijentirana tvrtka koja počiva na načelima tržišnog poslovanja. Podsjetio bih ovdje i na našu vlasničku strukturu: Federacija BiH ima 50,10 % vlasništva, udio HT-a Zagreb je 39,10 %, Hrvatske pošte Zagreb – 5,23 %, a na male dioničare otpada – 5,57 posto. I ovdje bih samo dodao da su nam prošle godine nova tržišta donijela prihod od čak 30 posto.
Na koji način se usmjeravaju sredstva za medije u marketinškim kampanjama?

Ulaganja u pojedine medije tijekom realizacije ugovora ovise o planiranim aktivnostima tijekom godine i trendovimana tržištu. Tijekom planiranja kampanje izbor kanala komunikacije i medija ovisi o ponudama, ciljevima kampanje, tržišta na kojemu se komunicira, ciljane skupine i sl. Po potrebi se dodaju i mediji koji nisu dio specifikacije, a bitni su u realizaciji kampanje ako ponude tržišno prihvatljivu cijenu. U realizaciju kampanja su također uključeni i mediji s kojima HT ERONET ima izravnu suradnju.
Posljednjih dana čitamo kako postoji određeno nezadovoljstvo nekih medija (portala) oko raspodjele marketinškog „kolača“ HT ERONET-a.

Oni to gledaju kao raspodjelu marketinškog kolača, a mi kao ulaganja koja nam osiguravaju nove prihode. Opće je poznato kako prihodi u telekom sektoru posljednjih godina drastično padaju, pa tako i nama. Mi smo prisiljeni ići na nova tržišta i afirmirati nove proizvode i tarife kako bismo zadržali ovaj broj djelatnika, ovu razinu plaća i kako tehnološki ne bismo zaostajali. To sve moraju pratiti marketinška ulaganja. Za neki veći iskorak na tržištu, potrebna su i dodatna ulaganja. Kad govorite o određenom nezadovoljstvu, moram reći kako će uvijek biti nezadovoljnih. Samo je bitno jesu li ta nezadovoljstva opravdana ili ne. Moram priznati kako sam i ja djelomično nezadovoljan radom našeg sektora koji se bavi marketingom i da sam od njihovog rukovoditelja tražio određene promjene, kako u kadrovskom smislu, tako i u načinu poslovanja. Budući da je kod nas korporativni način upravljanja kompanijom i sve odluke donosimo na sjednicama Uprave gdje je odnos 2 naspram 2, teško je nešto radikalno napraviti, a da vas ne podrži i druga strana. Međutim, ovo je segment na kojemu ću inzistirati do kraja.
Ovi medijski napisi nisu prošli nezapaženo, ponajprije mislim na neke političke opcije, političke stranke,koje su se odmah uključile u raspravu i prozivke.

Očito je da je sve posloženo kako bi se odmah krenulo u predizbornu kampanju. Koriste se sva raspoloživa sredstva kako bi se došlo do glasova birača. To je doslovce – borba za svaki glas. A upravo su ove političke stranke, bolje reći – ostaci stranaka, tj. njihovi kadrovi,vodili našu kompaniju u razdoblju prije ove Uprave i upravo smo od njih i naslijedili kompaniju opterećenu brojnim problemima i aferama (Gibraltar).
Nakon skoro tri godine našeg rukovođenja, s punom odgovornošću mogu reći da imamo stabilnu kompaniju, tehnološki na puno većoj razini nego što je bila prije tri godine i s većim udjelom na tržištu. Zadržali smo 1.400 djelatnika s dobrim primanjima i raznim povlasticama i pratimo sve obveze prema društvenoj zajednici.

U ovom trenutku mislim da smo najtransparentnija kompanija u BiH i svaka isplaćena KM prethodno prođe četiri provjere.

A ovim politikantima koji se javljaju posljednjih dana, jedino možemo poručiti da se nastave baviti pjevanjem jer im to, očito, bolje ide.

Jasno je da su zahtjevi i očekivanja raznih udruga, institucija, lokalne i društvene zajednice veliki kada se radi o traženju potpore za određene projekte ili sponzorstvo. Jeste li zadovoljni kako odgovarate na te potrebe,jer činjenica je da je HT ERONET prepoznat kao tvrtka s visokorazvijenom društvenom odgovornošću?

Da, točno je da je društvena odgovornost jedan od naših glavnih postulata i mislim da smo na te izazove vrlo dobro odgovorili. S tim u vezi možemo istaknuti kako smo podržali veliki dio značajnih kulturnih, sportskih, društvenih događanja, ponajprije Hrvata u BiH; njegujemo dobre odnose s lokalnom zajednicom, ulažemo u društvenu zajednicu (dajemo podršku mladima i njihovim projektima, školama, vrtićima, Sveučilištu u Mostaru, udrugama koje se bave hum. radom). Nažalost, živimo u vremenu gdje su zahtjevi i potrebe mnogo veći od mogućnosti. No, nastojimo dati svoj doprinos svugdje gdje možemo. Jedino djelovanjem u zajednici kao društveno odgovorna tvrtka, možemo postići svoj cilj.

Dolaskom nove Uprave s vama na čelu, ako smijem primijetiti, vezano uz moje prethodno pitanje jest da su sredstva iz proračuna sponzorstava HT ERONET-a puno drukčije raspodijeljena no što je to bio slučaj s prethodnom upravom. Osobito se velika prašina digla oko sponzoriranja, primjerice, Sarajevo film festivala, nauštrb svih velikih manifestacija s, uvjetno rečeno, hrvatskim predznakom.

Ja ću iznijeti konkretne podatke. Prošle je godine, iz proračuna sponzorstava, ukupno realizirano 151 sponzorstvo, od toga u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjebosanskoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji – 145; dok je u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj županiji i Rep. Srpskoj bilo ukupno šest sponzorstava.
Evo i konkretnih primjera. Kao sponzor, podržali smo mnoge događaje. Nabrojat ću samo neke najveće i najznačajnije:Mostarsko proljeće 2017. – XIX. dani Matice hrvatske Mostar, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017., Mostar Summer Fest, Mediteran Film Festival dokumentarnog filma u Širokom Brijegu, Mostar film festival, Dani hrvatskoga filma u Orašju, PR Days – PR konferencija koja je okupila stručnjake iz struke iz cijele regije u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru… Između ostaloga, podržali smo i podržavamo aktivnosti Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, dali prinos donatorskoj večeri u Zagrebu za KŠC Sveti Franjo u Tuzli, dajemo potporu Danu narcisa (za žene oboljele od raka dojke), projektu Banka koštane srži za SKB Mostar… Priređena je i božićna bajka – besplatni program, predstave za djecu, radionice za djecu, podjela paketića i slikanje s Djedom Božićnjakom u Grudama, Čapljini i Mostaru. Osigurana je i donacija za Udrugu roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara…Ovo su samo neki događaji, projekti, koje smo podržali u prošloj godini, i , naravno, na ovome ne mislimo stati.

Znamo da su Hrvati u BiH zakinuti za potporu s mnogih strana. Stoga mi trebamo biti korektiv i nastojati ublažiti tu nepravdu.

OGLASI

Loading