Select Page

Vinjani u susret svetom Josipu

Vinjani u susret svetom Josipu

Župljani posuških odnosno hercegovačkih Vinjana u utorak, 19. ožujka slave svoga zaštitnika svetog Josipa. Svečano misno slavlje na sam blagdan svetog Josipa predslavit će don Jozo Ćirko, župnik u Šipovači i profesor Svetog pisma u Mostaru i Sarajevu. Središnju svečanu misu izravno će i ove godine prenositi naša radijska postaja.

S obzirom da je ove godine blagdan svetog Josipa utorkom kada je radni dan, svete mise će se proslaviti toga dana i u 7, te u 18 sati, za one koji ne mogu biti na svečanoj misi u 11 sati.

Započinje trodnevnica

Nakon velike devetnice i u okviru redovne devetnice svetom Josipu, večeras (subota 16. ožujka) u župnoj crkvi svetog Josipa u 18 sati započinje trodnevnica svetom Josipu. Misno slavlje prvog dana trodnevnice predslavit će Tomislav Jelić, župnik iz Ružića. Nakon svete mise slijedi klanjanje u Kristu Presvetom Oltarskom Sakramentu i svečani blagoslov s Presvetim. Presveto će ostati izloženo na oltaru do ponoći, a u svakom punom satu bit će pjesma, razmatranje, pokorničke litanije i blagoslov. Ostalo vrijeme je vrijeme osobne šutnje u molitvi.

Drugog dana trodnevnice u nedjelju 17. ožujka pobožnost na čast svetom Josipu molit će se pod redovitim misama u 8 i 11 sati u župnoj crkvi, a predslavit će ih župnik don Joko Blažević.

U ponedjeljak, 18. ožujka u 17.30 sati je molitva odrješenja za sve pokojne hrvatske vojnike Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata uz spomenik kraj kapelice svete Ane, a u 18 sati misu uočnicu u župnoj crkvi predslavit će don Damjan Soldo, ekonom biskupskog sjemeništa u Travniku.

Spomenimo i da je prije svih misa vjernicima prilika za svetu ispovijed.

Sveti Josip

Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio zaštitnikom Hrvatske. (zp)

radioposusje.ba

OGLASI

Loading