Select Page

VIR: Mnoštvo vjernika euharistijskim slavljem obilježilo proslavu zaštitnika župe sv. Juru

VIR: Mnoštvo vjernika euharistijskim slavljem obilježilo proslavu zaštitnika župe sv. Juru

Ovogodišnja proslava zaštitnika župe sv. Jure: Svečanim euharistijskim slavljem, kojemu je predsjedao don Andrija Vrane iz Zagreba, u koncelebraciji s fra Mladenom Vukšićem iz Posušja, don Antom Ivančićem iz Zagorja, don Jokom Blaževićem iz Vinjana, don Antonijem Čuturom iz Sarajeva, te sa mnom, mjesnim župnikom, proslavljen je 23. travnja u 2. vazmenu Bijelu nedjelju, Mali Uskrs, Nedjelju Božjega milosrđa zaštitnik župe sv. Jure u Viru. Najprije je obavljena procesija oko župne crkve, čije je dvorište prethodnih dana temeljito očišćeno, uz pjevanje Litanija svih svetih i završnu molitvu svecu zaštitniku, a potom je uslijedila sveta misa uz pjevanje Zbora mladih i ministriranje ovogodišnjih krizmanika koji su u procesiji, mimohodu, obišašću nosili zastavu sv. Jure i njegov kip.

U svojoj propovijedi don Andrija je govorio na temelju evanđelja o susretu apostola s Uskrslim Gospodinom koji im se ukazao, a među njima je bio i sv. Toma, koji odmah nije prihvatio izvješća o Gospodinovu uskrsnuću i njegovim ukazanjima pojedincima koji su slijedili Put, Istinu i Život. Nakon što se sam uvjerio dodirom rana Isusovih, koje su se preobrazile kao i cijelo tijelo, on se posvema promijenio i postao novi čovjek spreman žrtvovati svoj život za Gospodina. Ovu zgodu primijenio je i na nas današnje vjernike koji također želimo pokatkad i dokaze a ne samo vjeru u povijesnoga i Uskrsloga Gospodina. Pozvao je sve nazočne vjernike iz župe i od drugdje, koji su dupkom ispunili crkvu, da učvrste svoju vjeru u Gospodina, te će tako lakše ostvarivati svoje susrete s njime koji je izvor snage za prave susrete sa svima u ovome svijetu.

Svetoj pričesti pristupio je veći broj vjernika što je pokazateljem temeljite duhovne priprave za sveto trodnevlje (Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs), te pobožno proživljavanje dana Vazma, napose Vazmenoga četvrtka, petka i subote kada je ova župna zajednica obavila duhovnu obnovu sa svojih 23-oje ovogodišnjih krizmanika u čast svome svecu zaštitniku, te od Velikoga petka pa do Vazmene subote devetnicu u čast Milosrdnom Isusu, čija je netom kupljena slika izložena ispred oltara, moleći krunicu i litanije njemu u čast. Sve su se ove milosne rijeke slivale u jedan svečani dan, a to je ova Nedjelja s kojom se poklapa spomendan mučenika sv. Jure, koji je u svome životu doživio Božje milosrđe i snagu Uskrsloga kad je spremno pristao na mučeništvo za sve ono što je Božje. U tom smislu sv. Jure nam je izvrsnim uzorom za usvajanje duhovnih poruka i svih neiscrpnih sadržaja svih ovih navedenih svetih dana i slavlja što im je središte u Uskrsu. Krizmanike je vodio u spomenutom razdoblju trodnevnice don Andrija sa svojim suradnicima, a na samoj završnici ispitao ih je vinjanski župnik don Joko Blažević kad nije mogao generalni vikar don Željko Majić zbog preminuća i sprovoda u Drinovcima rodice Ivane Šimić (1978.-2017.) pok. Bruna.

Na kraju ovoga višestruko bogatoga misnog slavlja župnik don Ilija pročitao je redovite nedjeljne župne obavijesti izrekavši molitvu za pokojne i zahvalu Bogu, te svima koji su doprinijeli da ovo slavlje bude lijepo i s kršćanskim i katoličkim duhovnim porukama za daljnji naš život i rad. Rekao je i to da se ova župna zajednica trudi živjeti sve savršenijim kršćanskim životom učvršćujući u vjeri svoj život i život svojih obitelji, te uljepšavajući dogradnjama i obnovama svoju župnu crkvu koja je hram Božji. Sav duhovni sadržaj dana protumačio je župnik sabranim vjernicima i za vrijeme jutarnje svete mise, koju je on i predvodio, a za vrijeme te mise ovoga puta pjevao Veliki župni zbor, čijim pjevačima pripada također iskrena zahvala za redovito sudjelovanje u misnim slavljima župe. Zahvala ide i djelatnicima Radijske postaje Posušje, koji su priredili sve za izravni prijenos ovoga misnog slavlja na Jurjevu.

Radioposusje.ba/Tekst: Don Ilija Drmić

OGLASI

Loading