Select Page

Vir: Proslavljen sveti Jure

Vir: Proslavljen sveti Jure

Blagdan je svetoga Jure, zaštitnika župe Vir u Posušju. Župljani su se zbog mjera zabrana okupili u manjem broju kako bi po zagovoru svetoga Jure molili Boga. Središnje misno slavlje u Viru danas je  u 11 sati predvodio don Joko Blažević, župnik u Vinjanima i Zagorju, uz sumisništvo župnika u Viru, don Ilije Drmića.

Don Joko Blažević se na početku propovijedi prisjetio običaja Jurjove koji su se nekada u narodu njegovali. „Traženje procvjetala jasena za pisak ili trubu kako bi jutro na blagdan svetog Jure mogli prolomiti zvuk, boj, hvalospjev koji se dizao u nebesa. Majke su šropile kuću i oko kuće boreći se na taj način da bude zaštićena i čeljad i blago od svih zala, a po zagovoru svetog Jure. Djeca su kitila volovima rogove…“, kazao je don Joko prisjećajući se zaboravljenih običaja Jurjove.

Podsjetio je i don Joko na život svetoga Jure kazavši da se rodio 280. godine u Kapadociji na prostoru današnje Turske. U 23. godini je ubijen u vrijeme Dioklecijanovih progona. Prije nego što je ubijen odsjecanjem glave, podnio je različite oblike mučeništva koje je na čudo svih progonitelja uspio preživjeti. Ono što je poznato o njemu da je bio rimski vojnik koji je svoj posao obavljao časno i čvrsto, te stekao časničku titulu. No, onda je upoznao Isusa. Odbio je vojsku i zato je predan mučiteljima.

No, od svega ipak je najvažnije kakav je veti Jure bio u vjeri. „Bio je postojan u vjeri, nije se bojao. I današnje evanđelje kaže „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, oni ne mogu ubiti dušu.“ Vrijedniji ste jer u sebi nosite Boga. To je bio i sveti Jure. Ovo je i poruka svima nama koji smo danas isprepadani s korona virusom. Sjeme zla je posijano, ali zar se trebamo plašiti… Moramo priznati da se plašimo ići u crkvu. Utjerani smo u kućei slušamo medije koji nas plaše. Norme trebamo poštivati, ali čega se plašiti ako je Bos s nama“, kazao e don Joko.

Propovijed je don Joko zaključio molitvom svetom Juri za snagu koji je on nosio, hrabrost kojom je osvajao svijet, ljubav kojom je ljubio druge ljude, te nadu da budemo postojani.

O svetom Juri kruže mnoge legende, jedna od njih je ona o zmaju kojega je sveti Jure ubio. Zmaj je bio simbol zla. Mnoge župe i mjesta diljem svijeta danas ga imaju kao svoga zaštitnika. Jedna zemlja danas nosi njegovo ime, a to je Gruzija. Zanimljivo je da ga časte i kršćani i pravoslavci i muslimani, a na poseban način i Romi.

Pred karj misnog slavlja, zahvale je uputio i župnik don Ilija Drmić. Svojim župljanima je kazao da je Josip Ivančić iz Zagreba iz Buškog blata, na temelju župnih matica iz Vira načinio obiteljska stabla svih rođenih i krštenih u ovih zadnjih 150 godina otkako u Viru postoji župna crkva. „Uz knjigu o našoj župi, iduće godine povodom 150. obljetnice gradnje crkve, župa Vir će priložiti ovo stablo i tako će svi Virani moći pratiti svoje obiteljsko stablo“, kazao je don Ilija Drmić.

Spomenimo da je današnje misno slavlje iz mjesne crkve u Viru prenosila i naša radijska postaja.

Radioposusje.ba/Foto: VUM

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading