Select Page

KREĆE REKONSTRUKCIJA “ROJSOVA PUTA” DO GRUDA I TRI TRAKE DO ŠIROKOG BRIJEGA!

KREĆE REKONSTRUKCIJA “ROJSOVA PUTA” DO GRUDA I TRI TRAKE DO ŠIROKOG BRIJEGA!

Hercegovina je, nakon godina u kojima ništa nije rađeno pretvorena u veliko cestovno gradilište. Širokobriješki Hering gradi dionicu autoceste od Počitelja do Bune, kineske i azerbejdžanske kompanije ovih su dana dobile posao izgradnje dionice autoputa od Zvirovića do Počitelja, uključujući i most preko Neretve, Neum se povezuje s unutrašnjošću cestom prema Stocu, u završnoj fazi je izgradnja prve dionice južne mostarske zaobilaznice od Međina do Miljkovića, a na jesen bi trebala početi i gradnja druge dionice prema Rodoču i magistralnoj cesti M17, piše Hrvatski Medijski Servis.

Također, obnavlja se i cesta od Međugorja do Zvirovića, odnosno pristupna cesta autoputu na Koridoru 5 C, koja se financira iz proračuna HNŽ. Uz te velike projekte, realiziran je ili se priprema niz manjih zahvata na cestovnoj infrastrukturi. Tako je nedavno obnovljen most na rijeci Bregavi, u Kplepcima, a konačno je završen i kružni tok u Tasovčićima, na križanju magistralne ceste M17 Mostar- Čapljina- Metković s cestom Stolac- Čapljina.

No, to nije sve. Kako je za Hrvatski Medijski Servis kazao direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić u planu je izgradnja kružnog toka na južnom prilazu Mostaru, te izgradnja petlje na sjevernom ulazu u grad kod Inine benzinske crpke.

Obnova cesta Privalj- Grude i Grude – Posušje

Na cesti Široki Brijeg- Posušje, na najkritičnijem dijelu uz Vranić u dužini od jednog kilometra gradit će se treća traka za spora vozila, za što je predviđeno 2 milijuna maraka, kazao je Parvdić za HMS. Dodao je da se trenutno radi projekat presvlačanja asfaltom i ojačanja cesta Privalj- Grude i Grude-Posušje, koje su nedavno prekategorizirane u magistralne ceste. Za te dvije ceste prema Pravdićevim riječima tender bi se trebao raspisati na jesen, a radovi bi mogli početi krajem ove ili početkom iduće godine.

Zbog kompleksnosti imovinsko-pravnih odnosa još nije završena južna obilaznica oko Gruda, no u međuvremenu je urađen projekat sjeverne grudske obilaznice od Grafotiska do spoja s cestom Grude- Imotski.

Sjeverna grudska obilaznica

-Ta obilaznica je isprojektirana, podnijeli smo zahtjev za urbanističku suglasnost i mi ćemo raspisati natječaj i ugovoriti radove za sjevernu obilaznicu oko Gruda, dok postane efektivna druga tranša kredita od Svijetske banke i Europske investicijske banke, kazao je Pravdić.

Na jesen bi trebala početi obnova tunela Crnaja, između Konjica i Jablanica, koji je u kritičnom stanju, a zbog radova na tunelu promet će se preusmjeravati preko Jablanice na Prozor, Uskoplje i Bugojno, kazao je sugovornik HMS-a.

Na upit što je s brzom cestom Lašva- Travnik, Pravdić je rekao kako se na tom projektu trenutno ne radi jer im još nisu na raspolaganju sredstva od ruskog klirinškog duga.

Podsjetimo izgradnja, obnova i modernizacija magistralnih cesta u FBiH dio je programa vrijednog 173 milijuna eura, kojeg kreditno podupiru Europska investicijska banka i Svjetska banka.

Posuški.info

OGLASI

Loading