Select Page

VL DOZNAJE: Zasjedanje sabora HNS-a održat će se 21. veljače u Mostaru

VL DOZNAJE: Zasjedanje sabora HNS-a održat će se 21. veljače u Mostaru

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odlučilo je da se sjednica sabora HNS-a održi u drugoj polovici veljače nakon što bi se trebale konstituirati vlasti na svim razinama. Kako se doznaje iz Glavnog vijeća HNS-a, koje je održano jučer u Mostaru, sabor će se najvjerojatnije održati 21. veljače u Mostaru nakon što se prethodno okonča tehnička organizacija ovoga zasjedanja te pripreme svi potrebni dokumenti koji će se ponuditi sabornicima na razmatranje. Očekuje se da će svim Hrvatima izabranim u razna tijela na svim razinama uputiti pozivi kako bi sudjelovali na saborskom zasjedanju, a ne samo sadašnjim strankama članicama HNS-a.

Reforme u BiH

Na taj način trebao bi se povećati broj zastupnika u odnosu na posljednje zasjedanje, kao i stranaka koje će ubuduće sudjelovati u radu HNS-a. Na zasjedanju HNS-a birat će se novo vodstvo, predsjednik, kao i članovi Glavnog vijeća, dok će, pak, u Predsjedništvo ove institucije po automatizmu ući svi predsjednici stranaka koje imaju parlamentarni status. Do kraja drugog mjeseca trebali bi se okončati izbor izaslanika za federalni i državni Dom naroda te će na taj način i tijela HNS-a dobiti puni legitimitet. Na jučerašnjoj sjednici Glavno vijeće je razmatralo pripreme oko prijedloga dokumenata koji će prije održavanja saborskog zasjedanja biti ponuđeni Predsjedništvu. Rasprava je vođena i oko već ranije usvojenog dokumenta po kojemu Glavno vijeće HNS-a zagovara reforme BiH u budućnosti. Dokument ima radni naslov “Reforme kao uvjet napretka i stabilizacije BiH”.

Predsjednički izbori

Prvotno je bio zamišljen kao dokument kojemu je cilj potaknuti gospodarsko-socijalne reforme, ali će biti proširen s više složenih pitanja kao što je reforma školstva, pitanja prostornog uređenja… Ubrzo nakon što sabor prihvati te dokumente, oni će biti ponuđeni javnosti, a planira se organizacija i posebne konferencije. Javnost od HNS-a očekuje i jasan stav oko preustroja zemlje koji bi bio podloga za vođenje razgovora o novom teritorijalno-administrativnom ustroju zemlje.Na jučerašnjoj sjednici Glavno vijeće HNS-a ocijenilo je i kako su posljednji hrvatski predsjednički izbori u BiH održani gotovo u nenormalnim uvjetima zbog malog broja biračkih mjesta, a zbog čega je glasovao ograničen broj birača. Glavno vijeće će predložiti drukčiji način glasovanja za buduće izbore u RH kako bi hrvatski državljani u BiH mogli lakše ostvariti svoja prava.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading