Select Page

VLADA FBIH: Programom prvog zapošljavanja i samozapošljavanja do posla za deset tisuća mladih

VLADA FBIH: Programom prvog zapošljavanja i samozapošljavanja do posla za deset tisuća mladih

Vlada Federacije BiH, koja je proračunom u idućoj godini predvidjela 50 milijuna KM za program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, planira kroz ovaj projekt osigurati posao za deset tisuća mladih.

Riječ je o projektu subvencioniranja mladih nezaposlenih osoba, čija će realizacija početi već do kraja ove, a puni zamah doživjet će u narednoj godini. Program za provedbu politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja dio je Reformske agende, kao ključnog dokumenta u procesu europskih integracija. Nova Vlada FBiH okupljena oko SDA, HDZ BiH i SBB-a ovim projektom počela je s realizacijom obećanih reformi, prije svega na zapošljavanju mladih.

Jelka Miličević, ministrica financija u Vladi Federacije BiH objasnila je kako procjene govore da će kroz ovaj projekt pet tisuća mladih osoba dobiti stalni posao.

– Projekt podrazumijeva da se 10.000 mladih subvencionira i u ovoj godini će to biti jedan kvartal, u idućoj godini riječ je o tri kvartala, tako da se projekt proteže u fiskalnoj 2015. i 2016. godini – kazala je Miličević.

Ona je ocijenila da program zapošljavanja mladih podrazumijeva uglavnom sufinanciranje plaća i doprinosa godinu, dok je druga godina obaveza poslodavca.

– Na taj način, ukupno bi mladi stekli radno iskustvo od dvije godine. Nekakve su procjene da bi od tih 10.000 mladih njih 5.000 ostalo u stalnom radnom odnosu kod svojih poslodavaca, a jedan dio bi se odvažio da pokrene svoj biznis. Znači, radi se o projektu financiranja zapošljavanja i samozapošljavanja jer ovaj projekt to potiče – objasnila je Miličević.

Prema riječima Harisa Čuljevića, glasnogovornika Zavoda za zapošljavanje FBiH, ova institucija čeka upute iz Vlade FBiH.

– Čekamo uredbu na osnovu koje bi krenula realizacija projekta – rekao je Čuljević.

(Dnevni avaz/ op.a)

OGLASI

Loading