Select Page

Vlada želi zaustaviti odlazak radnika, do kraja godine manje opterećenje na plaće u Federaciji

Vlada želi zaustaviti odlazak radnika, do kraja godine manje opterećenje na plaće u Federaciji

Na sjednici Vlade FBiH održanoj jučer u Mostaru među ostalim točkama našao se i prijedlog mišljenja o prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu Federacije BiH.

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović na konferenciji za medije u stanci sjednice kazao je kako će Vlada tijekom ove godine definitivno smanjiti opterećenje na plaće te fokus staviti na suzbijanje odlaska radne snage iz BiH. – Intenzivno radimo s Unijom poslodavaca i sindikatima na onome što je projekcija nedostajućeg dijela koji će biti sigurno u proračunu u onom segmentu izvanproračunskih fondova onog trenutka kada smanjimo opterećenje na plaću, što će se definitivno dogoditi tijekom ove godine – naveo je Mijatović.

Istaknuo je kako je svima u Vladi FBiH bitno suzbijanje odlaska radne snage.

– Uz ostale stvari, prvi i osnovni uvjet, molba, zahtjev poslodavaca BiH je da smanjimo opterećenje na plaću, čime ćemo njima osloboditi dio sredstava da mogu povećati plaće i time ostaviti radnik u FBiH. To je jedan od ključnih prioriteta Vlade bez ikakve dvojbe – kazao je Mijatović. Istaknuo je i kako je na sjednici dogovoreno da se povuku svi zakoni na revidiranje. – Znate da smo dogovorili povući sve zakone na, uvjetno rečeno „refresh“, na evidentiranje. To ne znači da će ona kvalitetna zakonska rješenja, posebno ona koja se odnose na dio borbe protiv korupcije, biti izmijenjena ili zaustavljena. Razumijem bojazan nevladina sektora i dogovoreno je da je već šest ili sedam zakonskih rješenja upućeno. Slijedećeg petka je sjednica Vlade koja će biti isključivo za zakonska rješenja i onda možemo očekivati, bez dvojbe, da ćemo u drugom dijelu lipnja imati redovitu sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj će biti niz zakonskih rješenja – kazao je.

Navodi da postoje neke odluke Ustavnog suda koje se također trebaju naći na dnevnom redu. – Poštovat ću ono što je zakonodavna i izvršna vlast. Mislim da je u redu da zakonodavna apelira na nas da damo materijale i da preuzmemo, uvjetno rečeno, dio odgovornosti u tom dijelu jer smo uistinu smatrali da novi sustav Vlade, uz nove politike, treba napraviti reviziju. Tamo se nalaze zakoni koji stoje u proceduri dulje od pet godina, a stvari su se značajno promijenile u određenim sektorima. Mijenjaju se na godišnjoj bazi, a kamoli u pet godina. Mislim da nismo mnogo izgubili ovim „bypassom“ kojim smo malo vratili 15-tak dana jer ćemo dobiti kvalitetnije rješenje i onda će Parlament sigurno imati dovoljno materijala raditi u punom kapacitetu – kazao je. Dodao je kako radna skupina kontinuirano radi na procesu koji se odnosi na paket energetske podrške, koji je dostavio EU. – Sredstva su doznačena resornim ministarstvima, Vlada je usvojila informaciju i za sljedeću sjednicu bit će spremne odluke. S tim odlukama onda krećemo u implementaciju tih sredstava – kazao je Mijatović.

OGLASI

Loading