Select Page

Vladajuće koalicije u Federaciji i državi pred novom pat-pozicijom

Vladajuće koalicije u Federaciji i državi pred novom pat-pozicijom

Zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije pokazalo je kako se funkcioniranje vladajuće koalicije opet suočava sa starim bolestima koje prijete potpuno paralizirati vlast u ovom entitetu.

Preglasavanje Hrvata

Obaranje predloženog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju s ugrađenim amandmanima hrvatskih izaslanika izravan je udar na reformske procese u BiH, a jednako, ako ne i štetnije, će na ukupne odnose u Federaciji djelovati ponovno nadglasavanje Hrvata prilikom usvajanja Zakona o energetskoj učinkovitosti kojim su se izravno krši Ustav Federacije, ustavi svih 10 županija, kao i načela lokalne samouprave, piše Večernji list BiH.

HDZ-ovi izaslanici su uzalud upozoravali da se, osim spomenutih kršenja ustava i volje lokalnih zajednica, građanima Federacije nameću novi nameti.

Najviše, ipak, zabrinjava što su ovakve odluke donesene glasovima “pričuvne koalicije” SDA – SDP ili barem uz međusobnu asistenciju ove dvije stranke. Kao što smo tomu svjedočili pred kraj prošle godine prilikom izglasavanja nekih drugih odluka, i ovaj put je bošnjačka koalicija nadglasala Hrvate i dovela u pitanje funkcioniranje vlasti na federalnoj razini. Hrvati su preglasani unatoč čvrstim obećanjima da se to nikada više neće ponoviti nakon što je to pred kraj prošle godine bio slučaj na Vladi. Tada je skoro potpuno bio zaustavljen rad i Parlamenta Federacije, a situacija je izglađena tek nakon nekoliko susreta stranačkih čelnika.

Je li ponovno u pitanju strateška promjena u funkcioniranju vlasti ili “samo” incident, znat će se već na idućem zasjedanju Doma naroda kada bi se izaslanici, između ostalog, trebali izjasniti o prostornom planu na trasi koridora Vc. SDA je u Zastupničkom domu podržao predloženu trasu, ali nije isključeno da će u Domu naroda pokušati “minirati” i ovu odluku te tako ponovno dovesti u pitanje nastavak izgradnje autoceste kroz Hercegovinu.

Iako se politička situacija u Federaciji komplicira, to ni izbliza nije jedini problem jer ni na državnoj razini stanje nije puno bolje. Nema dogovora o izmjeni Izbornog zakona BiH i svi dosadašnji međustranački razgovori ne daju nadu kako će se uskoro doći do rješenja. Prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora “na nož” je dočekao SDA, iako još nisu ni razmotreni. Štoviše, SDA je jučer optužio HDZ za neusvajanje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Europski put

S druge strane, srpske stranke u državnoj vlasti najavile su povlačenje ako bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bude inzistirao na obnavljanju tužbe protiv Srbije za genocid. Neizvjestan je i nastavak europskog puta zbog ukupnih političkih odnosa i određenih rezervi koje vlasti Republike Srpske pokazuju kada je u pitanju usuglašavanje odgovora na upitnik Europske komisije.

Ako se odnosi HDZ – SDA na federalnoj razini ne stabiliziraju, a srpski predstavnici napuste državnu vlast, Bosna i Hercegovina će ući u novu pat-poziciju iz koje neće biti realno očekivati izlaz prije općih izbora iduće godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading