Select Page

Vlasnici oldtimera konačno mogu registrirati svoje limene ljubimce

Vlasnici oldtimera konačno mogu registrirati svoje limene ljubimce

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila. Ovaj pravilnik je važan jer utvrđuje visinu novčane naknade za izdavanje obrazaca isprava o vozilu i visinu novčane naknade za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje motornih i priključnih vozila, zatim način uplate i omjer raspodjele prikupljenih novčanih sredstava po osnovi izvršenih uplata na ime novčanih naknada, postupak utvrđivanja ukupnog iznosa prikupljenih novčanih sredstava i visine novčanih sredstava koja pripadaju proračunu nadležnih tijela te način i postupak evidentiranja i uplate novčanih sredstava na financijske račune nadležnih tijela.

Među ostalim, novim pravilnikom, koji tek treba stupiti na snagu, konačno se rješava problem vlasnika oldtimer vozila te se omogućuje fizičkim osobama, fizičkim osobama – obrtnicima/poduzetnicima i pravnim osobama ostvarivanje prava iz upravne oblasti registriranja vozila u skladu sa ZOSSP BiH, pravilnikom o registriranju vozila i pravilnikom o registriranju oltimer vozila. Na potrebu rješavanja ovog problema, odnosno donošenja novog pravilnika, godinama su upozoravali iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama iz Vijeća ministara BiH, visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske pločice, kao i za registracijske pločice za oldtimer vozila, prema novom pravilniku o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, iznosi 20 KM. Ostale naknade su ostale na razini prethodnog pravilnika iz 2009. godine i kreću se od 5 KM za izdavanje potvrda o vlasništvu vozila i registraciji te za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje vozila (stiker naljepnice), kao i za registracijske pločice za obavljanje pokusne vožnje, dok naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih pločica iznosi 10 KM. Kako su objasnili iz Vijeća ministara BiH, visina naknada za izdavanje registracijske pločice za motorno vozilo iznosi 20 KM, a naknada za registracijske pločice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom 10 KM. Na istoj razini kao i prije ostale su naknade za registracijske pločice za vozilo DKP-a, misije i međunarodne organizacije u BiH te iznose 30 KM, kao i za registracijske pločice za privremeno registrirano vozilo – 50 KM.

– Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihova gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je visini naknade za njihovo izdavanje – navedeno je u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Također, istaknuto je kako se novčane naknade uplaćuju na jedinstveni račun riznice BiH. Od ukupno prikupljenih sredstava, 30 posto predstavlja prihod proračuna institucija BiH, a 70 posto pripada nadležnim tijelima za registraciju motornih vozila. – Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje vrijediti dosadašnji pravilnik o cijeni dokumenata za registraciju vozila i naknadi za korištenje registracijskih pločica (Službeni glasnik BiH, broj 76/09) – zaključeno je iz Vijeća ministara.

OGLASI

Loading