Select Page

Vojska izvela državni udar u Turskoj!

Vojska izvela državni udar u Turskoj!

Turski i svjetski mediji javljaju da je turska vojska u petak navečer blokirala strateške točke u Istanbulu i da se najvjerojatnije radi o državnom udaru.

0:10 – Snimke CNN-a uživo prikazuju kako su građani deblokirali zračnu luku Ataturk u Istanbulu.

0:05 – Najnovije informacije govore kako su helikopteri napali sjedište državne televizije TRT u Ankari. Svjedoci ističu kako “snažne eksplozije” odjekuju glavnim gradom.

0:02 – Izbijaju sukobi: turska novinska agencija Anadolija prenosi kako su vojni helikopteri otvorili vatru na sjedište turske obavještajne službe MIT. Pripadnici MIT-a su uzvratili vatru, navodi se u izjavi.

0:00 – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izašao pred kamere: ”Naša nacija treba biti osigurana bilo da prijetnje predstavljaju sigurnosne snage ili drugi izvori. Mi ćemo im odgovoriti na pravi način.

Dodao je da “ova pobuna koju izvodi ta grupa je polučila određene aktivnosti, izdali smo naloge za uhićenja i izvodimo akcije”.

“Ovom zemljom se ne može upravljati iz daleka. Imamo 40 milijuna glasača koji su izrazili volju kako treba upravljati zemljom. Ovi tenkovi pripadaju ljudima”, zaključio je turski predsjednik.

23:50 – Vojska kontrolira sve veće gradove u Turskoj. U tijeku je uvođenje policijskog sata i izvanrednog stanja.

23:37 – Predsjednik Turske Erdogan razgovarao s novinarkom jedne privatne televizije preko Skypea: ”Pozivam građane da izađu na ulicu i da podrže demokraciju”. Erdogan je sniman smartphoneom što ukazuje da se negdje krije. U međuvremenu, mediji javljaju da se u blizini predsjedničke palače u Ankari čuje pucnjava.

23:29 – Zatvorene su zračne luke, letovi su otkazani, na snazi je vojni zakon. Uvodi se policijski sat, vojska je na svim ključnim prometnicama, mostovi su zatvoreni i blokirani. Blokirane su društvene mreže.

23:20 – Priopćenje turske vojske: ”Turske oružane snage u potpunosti su preuzele državnu administraciju i vlast kako bi uspostavili ustavni poredak, ljudska prava i slobode, vladavinu zakona i državnu sigurnost koja je bila ugrožena. Svi međunarodni sporazumi su i dalje važeći. Nadamo se da će se naši dobri odnosi sa svim zemljama nastaviti.

23:05 – Izvor blizak Erdoganu rekao je da je predsjednik na sigurnom i da će se uskoro obratiti javnosti. Prema državnoj agenciji Anadoliji, ministri u vladi Binali Yildirima nisu uhićenii, osudili su pokušaj pobune te rekli da će sve biti učinjeno da se pobuna zaustavi, a vojnici kazne.

22:53 – CNN navodi da se Erdogan nalazi na odmoru u Bodrumu, a turski mediji da u cijeloj situaciji nije jasna njegova uloga i status. U međuvremenu, građani Turske masovno podižu novac s bankomata te lire mjenjaju za stranu valutu.

22:49 – Hulusi Akara, šefa turske vojske, uhitila je vojska, navode mediji. Istanbulska zračna luka je zatvorena, a turski mediji navode da se čuje povremena pucnjava u blizini sjedišta specijalne policije.

22:45 – Pristup internetu i društvenim mrežama je blokiran, a državna televizija je ugašena, navode mediji.

“Manja skupina naoružanih ljudi je pokušala pobunu prema generalnom stožeru Oružanih snaga Turske, prenosi CNN riječi turskog premijera Binalija Yildirima.

“Takvo nešto neće biti dozvoljeno. Oni koji to pokušavaju platit će ceh svojih postupaka”, rekao je turski premijer.

U 22.45 sati pristup internetu i društvenim mrežama u Turskoj je blokiran, a državna televizija je ugašena, navode mediji.
Navodno, vojni helikopter otvorio je vatru u blizini sjedišta turskih obavještajnih službi. Primjetno je i značajno prisustvo vojske na ulicama.

Oba glavna mosta u Istanbulu zatvorena su od strane vojske, javljaju svjetski mediji, a razlog još nije poznat.
Reuters javlja da se čula pucnjava u Ankari te da vojni zrakoplovi i helikopteri nadlijeću Ankaru i Istanbul.

OGLASI

Loading