Select Page

Cijene nafte pale ispod 59 dolara, splasnuo optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine

Cijene nafte pale ispod 59 dolara, splasnuo optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara budući da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,45 dolara nižoj cijeni, od 53,25 dolara.

Kasno u petak su Sjedinjene Države i Kina skicirale su prvu fazu trgovinskog sporazuma i suspendirali povećanje američkih carina, koje je trebalo stupiti na snagu ovaj tjedan. Postojeće carine ostaju na snazi a dužnosnici obje strane smatraju da ih do postizanja dogovora čeka još puno posla.

“Na tržištu nafte vlada oprez u vezi s onim što slijedi budući da, između ostalog, nisu riješena osjetljiva pitanja industrijske politike, prava intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Današnji pad cijena anulirao je prošlotjedni skok, potaknut najavom slanja dodatnih američkih vojnika u Saudijsku Arabiju i napadom na iranski tanker u Crvenom moru.

„Tržište čeka potencijalni odgovor Iranaca, pri čemu nemoć geopolitike da podupre rast cijena svjedoči o zabrinutosti za potražnju“, smatraju analitičari JBC-ja.

Pad cijena nisu zakočile ni bojazni da bi daljnja eskalacija duž sirijske i turske granice mogla utjecati na proizvodnju ili izvoz iz Iraka. Nakon što su turske vojne postrojbe prošlog tjedna ušle na teritorij Sirije, sirijske su postrojbe danas ušle u grad Tel Tamer na strateški važnoj prometnici, 30 kilometara od granice s Turskom.

Damask je poručio da time odgovara na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 60,95 dolara, što znači da je porasla 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading