Select Page

Vrijeme je za planinarenje: Čvrsnica – Pločno 2228 m/nv

Vrijeme je za planinarenje: Čvrsnica – Pločno 2228 m/nv

Jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje! Odlazak u planine život čine ugodnijim i zanimljivijim, a osim uživanja u prirodnim ljepotama na planinskim vrhovima planinarenje pospješuje čovjekovo zdravlje. Najbolje vrijeme za planinarenje je rano ujutro ili kasno popodne, kad sunce nije jako. Napore treba pravilno rasporediti štedeći snagu jer planinarenje ne smije biti muka nego užitak.

Pred nama su sunčani dani i ako ne znate kako ih iskoristiti svakako Vam preporučamo odlazak u prirodu ili na neko planinsko odredište. Ako se još niste odlučili gdje na planinarenje u prvom dijelu upoznati ćemo Vas sa najvećim vrhom Čvrsnice – Pločno i njenim stazama.

Čvrsnica je jedna od najviših planina u BiH. Do nje se dolazi iz dva pravca: sa istočne strane, uz Drežanku, pritoku rijeke Neretve, kroz kanjon Dive grabovice, i sa zapadne strane, iz smjera Jablanice preko Sovićkih vrata i Blidinjeg jezera. Najviši vrh planine je Pločno, visok 2228 m, i on je četvrti vrh u Bosni i Hercegovini . Vrh je kamenit. Na njemu je izgrađen telekomuni- kacijski objekat sa stalnom posadom vojnika. Geodetski stup se nalazi iza telekomunika- cijskog objekta. Žig se nalazi kod vojnika u objektu. S vrha je neometan pogled u svim smjerovima.

STAZE DO ODREDIŠTA PLOČNO 2228 m/nv

29052015-stazaplocno1

Boričevac-Pločno
Početna točka uspona je u području Boričevac. To je područje gdje su zaljubljenici u prirodu izgradili kuće za odmor. Tu treba parkirati automobil. Staza u početku ide planinskim proplancima, do početka uspona. Nakon toga se prolazi 2,15 km u kojem treba savladati 450 m visinske razlike. Zatim 400 m hodanja po visoravni, te slijedećih 800 m u kojem treba savladati 220 m visinske razlike. Kada se dosegne ova točka, dalje slijedi 3,35 km hoda po visoravni, gore-dolje, do dolaska pod vršni greben. Od ove točke ostaje 1,05 km hoda u kojem treba savladati 320 m nadmorske visine.

Ovo je vrlo oštar i naporan uspon po sipini, do izlaska na vršni greben. Nakon izlaska na greben, ostaje kraći lagani uspon na vrh. Ovo vrijedi u uvjetima bez snijega. Ova planina je bogata sniježnim padalinama i snjeg se zadržava dugo. Stanje sa snijegom na planini obvezno provjeriti. Ako ima snijega ne mogu se slijediti markacije a uz to treba imati zimsku planinarsku opremu. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom kojeg čuva vrlo ljubazna grupa vojnika. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi.

29052015-stazaplocno2

Masna Luka-Pločno
Početna točka uspona je na parkiralištu samostana Svetog Ilije u Masnoj Luci. Tu treba parkirati automobil. Uspon ide markiranom i smjerokazima opskrbljenom stazom, lagano se uspinjući a zatim ponovo spuštajući prema području Borićevac. To je područje gdje su zaljubljenici u prirodu izgradili kuće za odmor. Staza u nastavku ide planinskim proplancima, do početka uspona. Nakon toga se prolazi 2,15 km u kojem treba savladati 450 m visinske razlike. Zatim 400 m hodanja po visoravni, te slijedećih 800 m u kojem treba savladati 220 m visinske razlike.

Kada se dosegne ova točka, dalje slijedi 3,35 km hoda po visoravni, gore-dolje, do dolaska pod vršni greben. Od ove točke ostaje 1,05 km hoda u kojem treba savladati 320 m nadmorske visine. Ovo je vrlo oštar i naporan uspon po sipini, do izlaska na vršni greben. Nakon izlaska na greben, ostaje kraći lagani uspon na vrh. Ovo vrijedi u uvjetima bez snijega. Ova planina je bogata sniježnim padalinama i snjeg se zadržava dugo. Stanje sa snijegom na planini obvezno provjeriti. Ako ima snijega ne mogu se slijediti markacije a uz to treba imati zimsku planinarsku opremu.

29052015-stazaplocno3

Diva Grabovica-PS Tise-Hajdučka Vrata-Veliki Vilinac-PD Vilinac-Pločno-Masna Luka
Početna točka ovog planinarskog izleta je u selu Diva Grabovica koje se nalazi 35 km sjeverno od Mostara, ako se vozi magistralnim putem M-17. Sa spomenute magistralne ceste odvaja se put za HE Grabovica s kojim se prelazi Neretva. Nakon 4,5 km dobre makadamske ceste dolazi se do početne točke uspona koja je označena info tablom a nalazi se na 250 m nadmorske visine.

Staza upočetku slijedi makadamsku cestu, skreće s nje u gustu grabovu, a zatim bukovu i borovu šumu i uspinje se dosta oštro do zapuštene lovačke kuće „Žlijeb“ koja se nalazi na 890 m nadmorske visine. Od planinarske kuće do vidikovca vodi vodi markirana staza. Po njoj se na vidikovac stiže za 5 minuta. Nagrada za taj trud je prekrasan pogled na dolinu Divu Grabovicu. Uz kuću se nalazi čatrnja sa pitkom vodom, a na stazi od Dive Grabovice do Žlijeba imaju dva kaptirana izvora vode, pa je opskrba vodom na ovoj dionici jako dobra. U nastavku staza u serpentinama vodi prema lovačkoj kući „Tise“, a za ovu dionicu treba oko 1,5 sati hoda. Ova planinarska kuća je izgrađena na izraženom grebenu (1320 mnm), pa se do nje sa staze treba uspinjati 10-tak minuta. Ima čatrnju sa pitkom vodom i vidikovac s kojeg se otvara pogled na Divu Grabovicu, Veliki Kuk i Postibrdo, a može primiti 8 osoba. Za boravak u njoj je vreća za spavanje. Obje planinarske kuće su stalno otvorene za sve posjetitelje.

Od ove planinarske kuće staza najprije vodi po serpentinama kroz usjek, a nakon njega izlazi na proplanke obrasle crnim borom i munikom. Ovaj dio staze zove se Strmenica, na njemu se savladava 620 m nadmorske visine, a vodi do izlaska na plato na kojem se nalaze Hajdučka Vrata (2000 mnm). Strmenica je lijep krajolik planine Čvrsnice iznad doline Dive Grabovice, prošaran crnim borom i munikom. Preko nje vode utabani lovački i planinarski putevi. Uspon je jako naporan ali svaka dosegnuta kota obilno nagrađuje pogledom. Od Hajdučkih Vrata staza vodi pored jezerca Crljenak do križanja sa stazom koja dolazi iz Vitlenice, a na ovu točku se stiže za 45 minuta. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo i za 15-tak minuta stiže se do sedla Pregon. S ovog sedla ostaje 30-tak minuta uspona kroz klekovinu, dobro uhodanom stazom, do Velikog Vilinca. S vrha se treba vratiti do sedla Pregon, na njemu skrenuti desno i za 5 minuta se stiže do PD Vilinac.

Tu počinje markirana planinarska staza za uspon na vrh Pločno. U neposrednoj blizini doma (5 minuta) je izvor vode. Slijedeći izvor vode se nalazi neposredno prije križanja na kojem se odvaja lijevo staza za Veliki Kuk i Bivak na Čvrsnici, a ravno nastavlja staza prema Pločnom. Tu su zarušeni i napušteni stočarski stanovi. Na ovom križanju su istaknuti svi smjerovi osim onog koji vodi prema vrhu Pločno, pa treba pripaziti da se ne napravi greška u orjentaciji. Dalje staza se počinje spuštati i do svoje najniže točke gubi oko 400 m nadmorske visine na prijeđenoj udaljenosti od 3,7 km, zatim nastavlja oko 2 km bez značajnijeg penjanja ili spuštanja, a nakon toga dolazi na križanje s planinarskom stazom koja dolazi iz Masne Luke, a na tom križanju treba skrenuti lijevo. Ovaj dio staze je nešto naporniji za savladavanje jer vodi kroz kamenjar i potreban je dodatni oprez i nešto veća koncentracija, a dobro je markirana za uspone koji se izvode bez snježnog pokrivača.

Od spomenutog križanja započinje uspon na Pločno. Staza najprije ide po grebenu kroz klekovinu, nakon toga stiže na sipar ispod samog vrha, kojeg savladava u vrlo oštrom usponu na vrh Pločno. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom kojeg čuva vrlo ljubazna grupa vojnika. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi. S njega se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima a vidi se sve što i s Velikog Vilinca.
U nastavku se treba vratiti do križanja planinarskih puteva i na njemu treba skrenuti lijevo. Nakon toga slijedi 2,5 km dobro uhodane staze koja vodi gore-dolje sve do grebena iznad Borićevca, s tada slijedi oštrija strmina do područja Borićevca. Kada se prođe prva vikendica s desne strane, treba pripaziti na markacije jer neposredno iza nje staza skreće desno, vodi kroz mješovitu šumu, održava je, lagano se uspinje a nakon toga spušta do crkve u Masnoj Luci. To je i završna točka ovog izleta.

29052015-stazaplocno4

Risovac-Mali Vilinac-Veliki Vilinac-PD Vilinac-Pločno-Borićevac-Masna Luka
Početna točka uspona je u naselju Risovac, na parkiralištu neposredno prije početne stanice skijaške žičare. Tu treba parkirati automobil. Uspon vodi po skijaškoj stazi do gornje stanice skijaške žičare, i nije markiran ali je jednostavan za snalaženje. Od ove stanice staza ulazi u visoku bukovu šumu, vrlo oštro se uspinje do pozicije na kojoj su izgrađene ljestve. Ovaj dio staze nakon visoke bukove šume, vodi kroz prosječenu klekovinu, vrlo loše je markiran i nije jednostavan za snalaženje.

S ljestvama se izlazi na greben. Staza dalje vodi po njemu, naizmjenično kroz klekovinu ili preko proplanaka, do vrha Mali Vilinac. Od malog do velikog Vilinca staza vodi otvorenim terenom, po grebenu, a cijelo vrijeme ovog dijela uspona, pružaju se neometani vrlo impresivni vidici. Staza je slabo markirana. Za bolje snalaženje netko je zavezao dijelove trake za označavanje minskih polja, na grane drveća. Samo tu i tamo postoje planinarske markacije. Za uspon na vrh treba slijediti samo greben i ne može se pogriješiti.

Vrh je obilježen hrpom kamenja. Pored ove hrpe kamenja u zemlju su usađene dvije metalne kutije. Jedna je žuta a postavljena je od strane organizatora Visoke Hercegovačke Transverzale, a druga je razbijena a napravljena je od pocinčanog lima. Na kutijama je istaknuta nadmorska visina ovog vrha. Pored ovih kutija je i smjerokaz za Pločno. S vrha se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima, a posebno se ističu vidici na cijelu Čvrsnicu, Veliki Jelenak, Postibrdo, kanjon Drežnice, Čabulju, Prenj, Visočicu, Bjelašnicu i Vran. Na vrhu nema planinarskog žiga. S vrha se treba nastaviti do sedla Pregon, na njemu skrenuti desno i za 5 minuta se stiže do PD Vilinac. Tu počinje markirana planinarska staza za uspon na vrh Pločno. U neposrednoj blizini doma (5 minuta) je izvor vode. Slijedeći izvor vode se nalazi neposredno prije križanja na kojem se odvaja lijevo staza za Veliki Kuk i Bivak na Čvrsnici, a ravno nastavlja staza prema Pločnom. Tu su zarušeni i napušteni stočarski stanovi. Na ovom križanju su istaknuti svi smjerovi osim onog koji vodi prema vrhu Pločno, pa treba pripaziti da se ne napravi greška u orjentaciji.

Dalje staza se počinje spuštati i do svoje najniže točke gubi oko 400 m nadmorske visine na prijeđenoj udaljenosti od 3,7 km, zatim nastavlja oko 2 km bez značajnijeg penjanja ili spuštanja, a nakon toga dolazi na križanje s planinarskom stazom koja dolazi iz Masne Luke, a na tom križanju treba skrenuti lijevo. Ovaj dio staze je nešto naporniji za savladavanje jer vodi kroz kamenjar i potreban je dodatni oprez i nešto veća koncentracija, a dobro je markirana za uspone koji se izvode bez snježnog pokrivača. Od spomenutog križanja započinje uspon na Pločno. Staza najprije ide po grebenu kroz klekovinu, nakon toga stiže na sipar ispod samog vrha, kojeg savladava u vrlo oštrom usponu na vrh Pločno. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom kojeg čuva vrlo ljubazna grupa vojnika. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi. S njega se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima a vidi se sve što i s Velikog Vilinca.

U nastavku se treba vratiti do križanja planinarskih puteva i na njemu treba skrenuti lijevo. Nakon toga slijedi 2,5 km dobro uhodane staze koja vodi gore-dolje sve do grebena iznad Borićevca, s tada slijedi oštrija strmina do područja Borićevca. Kada se prođe prva vikendica s desne strane, treba pripaziti na markacije jer neposredno iza nje staza skreće desno, vodi kroz mješovitu šumu, održava je, lagano se uspinje a nakon toga spušta do crkve u Masnoj Luci. To je i završna točka ovog izleta.

Blidinje.NET/planinarenje.hr

OGLASI

Loading