Select Page

XIV DANI MH: U Grudama održano predstavljanje pet ogranaka Matice hrvatske

XIV DANI MH: U Grudama održano predstavljanje pet ogranaka Matice hrvatske

Ovoga petka, 22. studenoga 2019. u kinodvorani u Grudama u organizaciji grudskog ogranka Matice hrvatske održani su XIV Dani Matice hrvatske Grude u sklopu kojih je održano predstavljanje ogranaka i knjiga Matice hrvatske iz Čitluka, Gruda, Posušja, Širokoga Brijega i Tomislavgrada.

U ime Središnjice prisutne je pozdravio Damir Zorić, član Predsjedništva Matice hrvatske pohvalivši suradnju ogranaka kroz zajedničko predstavljanje svojih izdanja, potaknuvši ih da nastave tako i dalje, jer se samo zajedničkim radom može više i bolje.

Kad je u pitanju izdavačka djelatnost ogranaka kod nas, daleko najplodonosnija je na tom polju Matica hrvatska Čitluk, čiji je ogranak samo u ovoj godini objavio trideset izdanja. O radu ogranka govorio je predsjednik Andrija Stojić. U izdanju MH Čitluk izašla je i 28. po redu knjiga Ukras života posuškog autora Slave Antina Bage s ilustracijama Stele Dumančić Čuturić, akademske slikarice iz Šibenika. Knjiga je nastala iz komunikacije s unučadi, a namijenjena je za djecu i odrasle. Autor Bago je pročitao ulomke iz knjige i recenzija, a prisutnima se obratila i ilustratorica.
U ime domaćina, ogranka Matice hrvatske Grude predsjednik Mario Bušić kratko je pozdravio sve prisutne davši riječ autorici grudskoga izdanja MH Andrijani Mlinarević Cvetković, koja je ukratko upoznala prisutne s nastankom slikovnice Mjesečar uz ilustracije svoje malene kćeri Magdalene. Pri pisanju knjige autorica se vodila mišlju kako djeci približiti stihove našega slavnoga pjesnika AB Šimića.
Ispred MH Posušje predsjednik Blago Kovač je skrenuo pozornost na poznato djelo fra Grge Martića Zapamćenja. Matica je uradila reprint izdanja iz 1906. No tiskana je samo u 200 primjeraka, a zbog velikoga interesa za ovim vrijednim djelom, Matica radi na tome da se knjiga ponovno dadne u tisak. Podsjetimo kako su se popularno zvani Matičari godinama okupljali na Blidinju u organizaciji posuškoga ogranka. U posljednje vrijeme ih nije bilo, a predsjednik Kovač je u izjavi za naš radio izrazio nadu kako će se oni nastaviti ubuduće.

Širokobriješki autor Andrija Zeljko predstavio je knjigu U ono vrijeme, u kojoj su sabrani članci objavljivani u matičinu časopisu Vitko, dok je o radu širokobriješkog ogranka Matice hrvatske govorio predsjednik Gojko Jelić.
Knjigu Ešrefa Selimovića i Mate Kelave 100 godina nogometa u Tomislavgradu, predstavio je koautor Mate Kelava, predsjednik tomislavgradskog ogranka.
Predstavljanje je svojim nastupom uveličao pjevački i folklorni ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada. Zbog spriječenosti svečanosti predstavljanja ogranaka nisu nazočili najavljeni predstavnici ogranka Matice hrvatske Imotski. Program je vodila tajnica ogranka Matice hrvatske Grude Ivana Bošnjak.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Matica hrvatska broji stotinjak aktivnih ogranaka, s izdavačkom djelatnosti kao primarnom, a priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja.

Bili su to XIV Dani Matice hrvatske u Grudama, koji su održani u sklopu manifestacije Božiću ususret i u čast blagdana svete Kate, zaštitnice Gruda, čiji blagdan slavimo 25. studenog, kada je Odlukom Vlade ŽZH proglašen neradni dan u našoj županiji.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading