Select Page

Za stambeno zbrinjavanje mladih 15 milijuna KM

Za stambeno zbrinjavanje mladih 15 milijuna KM

Na današnjoj sjednici Federalne vlade odlukom je planirano 15 milijuna KM za kreditiranje, putem Union banke, stambenog zbrinjavanja mladih – potvrdila je na pres-konferenciji održanoj nakon te sjednice dopremijerka i ministrica financija Jelka Milićević.

Podsjetila je na projekt iz 2018. za ove namjene, kao i projekt iz prethodne godine za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, što je Vladina težnja da mladi ne odlaze vani već da budućnost grade u Federaciji.

Ove godine, Vlada treći put zaredom udružuje novac s Union bankom koja će udružiti deset milijuna, za kreditiranje stambenog zbrinjavanja pod povoljnijim uvjetima.

Od oko 59 milijuna KM realiziranih dosad za te potrebe, među korisnicima kredita čiji je prosječan iznos 95.000 KM, više od pola su mladi s visokom stručnom spremom, kazala je također dopremijerka. Nagovijestila je da će fiksna kamata Union banke od 0,1 posto možda biti i manja te podsjetila da je rok otplate ovih kredita do 20 godina.

Od drugih tema, Milićević je na ovoj pres-konferenciji navela da su u tijeku završne aktivnosti na uvođenje sedam kazneno-popravnih zavoda u status proračunskih korisnika u FBiH.

Također je podsjetila da je od 1. siječnja ove godine, Zavod MIO novi proračunski korisnik i da su sve aktivnosti u vezi s prelaskom na proračun završene, kao i da u tom procesu, nije kasnila isplata mirovina u FBiH već je jedino kašnjenja od desetak dana bilo u isplati plaća zaposlenicima Zavoda MIO.

Na pres-konferenciji se obratio i ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH Denis Lasić rekavši kako je na današnjoj sjednici Vlade odlučeno o izdvajanju 100 milijuna KM za izgradnju cesta i autocesta u FBiH.

Po Lasićevim riječima, odluka je prilagođena proračunskim mogućnostima i operativnim planovima, između ostalog vezanim za izgradnju tunela Hranjen kao putne poveznice između Sarajeva i Goražda te izgradnju Prve transferzale u Sarajevu i brze ceste Lašva – Nević polje.

Novac je osiguran iz dobiti javnih poduzeća, koji se isključivo namjenjuje za cestovnu infrastrukturu, podsjetio je ministar Lasić i dodao kako je u vezi sa željezničkom infratsrukturom, planirano pet miljuna KM.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading