Select Page

ZAGORJE: Proslavljen sv. Luka i predstavljen projekt prekogranične suradnje s Đakovom

ZAGORJE: Proslavljen sv. Luka i predstavljen projekt prekogranične suradnje s Đakovom

U Zagorju je danas svečano proslavljen blagdan svetog Luke, supatrona župe. U 11 sati služeno je koncelebrirano sveto misno slavlje koje je predvodio don Ivica Boras. Po završetku svete mise, koja je okupila mnoštvo vjernika, don Nedjeljko Krešić, uz čestitke, uručio je časnoj sestri Mirandi Petric prigodan poklon povodom punih 50 godina redovništva.

Potom je uslijedilo predstavljanje projekta ,,Naš vrt-izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu”. Riječ je o zajedničkom pothvatu osnovnih škola Franice Dall’era Vir i Budrovaca kod Đakova o čemu je više govorila Dijana Galić ravnateljica virske osnovne škole. Kazala je kako se radi o projektu nastalom iz prekogranične suradnje s Republikom Hrvatskom, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete nastavnog procesa, dolaska do novih spoznaja, kritičko promišljanje, suradnju s učenicima iz drugih škola, razvijanje kompetencije za 21. stoljeće te implementaciju kurikularne reformu koja je u tijeku u ŽZH.

Također je dodala kako su već neka nastavna pomagala dobili, zahvaljujući projektu kojeg postupno realiziraju. A koje su to konkretno aktivnosti koje učenici i njihovo nastavno osoblje provode moglo se ponajbolje slikom i riječi vidjeti na predstavljenoj video prezentaciji. Naime, đaci su kroz godinu sadili i uzgajali aromatično bilje u školskom vrtu te su uz pomoć nastavnika i iskusnih majstora sudjelovali u cjelovitom procesu, od branja, preko destiliranja, do pakiranja konačnog proizvoda – eteričnog ulja. Također su od plodova aronije radili sokovi i džemove.

I to nije bilo sve. U krugu župnog dvorišta u povodu Dana kruha, koji se veže za mjesec listopad, učenici i njihovi nastavnici pripremili su i izložili plodove zemlje. Tako su se uz kruh i ostale pšenične proizvode koji su bili u prvom planu, na stolovima našli i šareni jesenski plodovi koji su mamili na degustaciju. Također na ovom događaju bili su nazočni i učenici iz navedene partnerske škole Budrovci koji su predstavili narodnu baštinu svoga kraja i Slavonije, kako doliči, uz narodnu nošnju, plesove i napjeve.

Ovom lijepom događaju uz župljane Zagorja i susjednih župa danas je nazočilo i izaslanstvo općine Posušje predvođeno načelnikom Antom Begićem.

OGLASI

Loading