Select Page

Zagorje: Proslavljena Gospa od Zdravlja

Zagorje: Proslavljena Gospa od Zdravlja

Proslava Gospe od Zdravlja u župi Zagorje u Posušju, kao zaštitnica župe slavi se 5. kolovoza, na spomen Gospe Snježne i Dana domovinske zahvalnosti.  Središnje misno slavlje u 11 sati je predmolio dr. don Tomo Knežević, profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na samom početku, župnik župe Zagorje, don Joko Blažević pozdravio je u ime Zagorana i gostiju don Kneževića koji je prvi put došao u ovu župnu zajednicu. Don. Tomo Knežević se pak na samom početku zahvalio svima koji su došli na proslavu blagdana u ovo vrijeme medicinskih i medijskih strahova. „Došli smo i donijeli svoju vjeru u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, a onda pošli u svoju svakodnevnicu ozdravljeni“, kazao je don Knežević.

U svojoj propovijedi don Tomo je istaknuo da nam je Bog dao Majku kao uzor, kao primjer, kao moćnu zagovornicu. „Ne smijemo smetnuti s uma kad Crkva časti svece da tu spada Majka Božja kao najodličnija svetica. Ona navješta pobjedničku milost jedinoga posrednika između Boga i ljudi, samoga Isusa Krista“, kazao je don Tomo Kneživić. „Zato danas kad smo donijeli svoju vjeru, raširimo svoje vjerničke ruke pred ovim kipom i zamolimo za Marijin primjer. Jer mi često mijenjamo – prvo zagovor, pa onda primjer. Ne. Prvo primjer Blažene Djevice Marije, njena vjera, njen život, njeno strpljenje, a onda njezin svemoćni zagovor“, kazao je don Knežević.

Budući da je 5. kolovoz i Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatski branitelja, don Knežević je lako spojio vjernost Djevici Mariji i hrvatske branitelje. „Kad vidite kod brojnih branitelja koji su prošli logore: što je imao kod sebe? Najveći dio imao je krunicu ili moći. Oni su im bili snaga i pouzdanje. Njihova situacija je bila prijeteća bolest i za dušu i za tijelo. Krunica o vratu je bila u brojnih branitelja, kako u Hrvatskoj tako i u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Oni su živjeli od vjere, od Marijine vjere kroz krunicu. Krunicu su molili i utjecali se njenom moćnom zagovoru. Nakon rata sam osjetio bolest duše kroz brojnih branitelja koji su dobivali post ratne bolesti, ali dolazilili su nama svećenicima po pomoć, a Majka Marija im je bila primjer i zagovornica“, kazao je don Knežević.

Svoju propovijed završio je riječima da zatražimo vjeru kod Blažene Djevice Marije, te da je ponesemo u svoje obitelji „jer Blažena Djevica Marija može biti najbolji i najsnažniji lijek“, zaključio je don Knežević povodom zaštitnice župe Zagorje , Gospe od Zdravlja.

Ove godine prvi put svečano sveto misno slavlje iz župe Zagorje je prenosila naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading