Select Page

Zagorje: Proslavljena Gospa od Zdravlja

Zagorje: Proslavljena Gospa od Zdravlja

Proslava Gospe od Zdravlja u župi Zagorje u Posušju, kao zaštitnica župe slavi se 5. kolovoza, na spomen Gospe Snježne i Dana domovinske zahvalnosti.  Središnje misno slavlje u 11 sati je predmolio dr. don Tomo Knežević, profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na samom početku, župnik župe Zagorje, don Joko Blažević pozdravio je u ime Zagorana i gostiju don Kneževića koji je prvi put došao u ovu župnu zajednicu. Don. Tomo Knežević se pak na samom početku zahvalio svima koji su došli na proslavu blagdana u ovo vrijeme medicinskih i medijskih strahova. „Došli smo i donijeli svoju vjeru u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, a onda pošli u svoju svakodnevnicu ozdravljeni“, kazao je don Knežević.

U svojoj propovijedi don Tomo je istaknuo da nam je Bog dao Majku kao uzor, kao primjer, kao moćnu zagovornicu. „Ne smijemo smetnuti s uma kad Crkva časti svece da tu spada Majka Božja kao najodličnija svetica. Ona navješta pobjedničku milost jedinoga posrednika između Boga i ljudi, samoga Isusa Krista“, kazao je don Tomo Kneživić. „Zato danas kad smo donijeli svoju vjeru, raširimo svoje vjerničke ruke pred ovim kipom i zamolimo za Marijin primjer. Jer mi često mijenjamo – prvo zagovor, pa onda primjer. Ne. Prvo primjer Blažene Djevice Marije, njena vjera, njen život, njeno strpljenje, a onda njezin svemoćni zagovor“, kazao je don Knežević.

Budući da je 5. kolovoz i Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatski branitelja, don Knežević je lako spojio vjernost Djevici Mariji i hrvatske branitelje. „Kad vidite kod brojnih branitelja koji su prošli logore: što je imao kod sebe? Najveći dio imao je krunicu ili moći. Oni su im bili snaga i pouzdanje. Njihova situacija je bila prijeteća bolest i za dušu i za tijelo. Krunica o vratu je bila u brojnih branitelja, kako u Hrvatskoj tako i u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Oni su živjeli od vjere, od Marijine vjere kroz krunicu. Krunicu su molili i utjecali se njenom moćnom zagovoru. Nakon rata sam osjetio bolest duše kroz brojnih branitelja koji su dobivali post ratne bolesti, ali dolazilili su nama svećenicima po pomoć, a Majka Marija im je bila primjer i zagovornica“, kazao je don Knežević.

Svoju propovijed završio je riječima da zatražimo vjeru kod Blažene Djevice Marije, te da je ponesemo u svoje obitelji „jer Blažena Djevica Marija može biti najbolji i najsnažniji lijek“, zaključio je don Knežević povodom zaštitnice župe Zagorje , Gospe od Zdravlja.

Ove godine prvi put svečano sveto misno slavlje iz župe Zagorje je prenosila naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading