Select Page

Zapadnohercegovačka županija najbogatija u FBiH poslije Sarajeva, neto dobit gotovo pola milijarde maraka

Zapadnohercegovačka županija najbogatija u FBiH poslije Sarajeva, neto dobit gotovo pola milijarde maraka

Zapadnohercegovačka županija je najbogatija u Federaciji Bosne i Hercegovine, poslije sarajevske, a prihodi su prešli pet milijardi KM i najviše se razvila općina Grude, kazano je na susretu gospodarstvenika u Grudama povodom svečanog obilježavanja dana te općine.

Premijer Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović je naglasio da se, prema indeksu razvijenosti u 2022. godini, Zapadnohercegovačka županija nalazi na drugom mjestu u FBiH.

“Malo gospodarsko čudo koje nema ni sto tisućaa stanovnika, a bilježi izvrsne ekonomske rezultate, raste iz dana u dan”, kazao je premijer Čović.

Istaknuo je da ukupni prihodi ZHŽ rastu iz godine u godinu, pa su u 2022. prešli čak pet milijardi maraka i došli do 5.235,810.329 KM, dok je neto dobit gotovo pola milijarde maraka.

“Svi privredni pokazatelji bilježe pozitivne rezultate, broj zaposlenih u ZHŽ je također u porastu i u 2022. godini iznosio je 20.915”, naglasio je premijer ZHŽ.

Prosječna neto plaĆa u ZHŽ je iznosila 1.002 marke, što ocjenjuje također ozbiljnim rastom ako se uzme u obzir činjenica da je u 2021. ona bila 892 KM, a u 2020. godini 873 KM.

Od četiri lokalne zajednice te županije, po njegovim riječima su najviše rasle Grude i to za 28,5 posto, dok je u odnosu na prethodno analiziranu godinu, Široki Brijeg rastao za 24,2 posto, Posušje za 23,6 posto, a Ljubuški za 18 posto.

Čović je naglasio da su strateški ciljevi i prioritet u radu Vlade Zapadnohercegovačke županije, ekonomski razvoj, društveno odgovorni i učinkovito organizirana županija, te je okviru strateških ciljeva definirala prioritete i poduzima konkretne mjere za realizaciju tih prioriteta.

“Za ostvarenje ovih ciljeva potrebna je suradnja između svih nivoa vlasti, gospodarstvenika, organizacija i građana, kako bismo stvorili okruženje koje će poticati rast i napredak cijelog društva, te nas inspirirati da nastavimo raditi zajedno, te kako bismo našu županiju učinili još boljom i ugodnijim mjestom za život i rad”, zaključio je premijer ZHŽ Predrag Čović.

OGLASI

Loading