Select Page

Zaraženi iz ŽZH su stabilno, još se ne zna nulti pacijent, postrožava se nadzor

Zaraženi iz ŽZH su stabilno, još se ne zna nulti pacijent, postrožava se nadzor

Portal Jabuka.tv prenosio je uživo konferenciju za novinare povodom zajedničkog sastanka stožera civilnih zaštita Županije ZapadnohercegovačkeHercegovačko-neretvanske županije i Hercegbosanske županije te predstavnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Na sastanku su nazočni ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić, epidemiolog u Kriznom stožeru HBŽ-a dr. Dijana Mamić, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, epidemiolog u Kriznom stožeru ŽZH dr. Ivan Vasilj, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH Drago Martinović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić te načelnik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Eugen Ćubela.

Trebamo osigurati da naš zdravstveni sustav, koji je ključna karika u cijelom sustavu mjera koje donosimo, učinimo funkcionalnim, da oni ljudski i materijalni kapaciteti koji su nam na raspolaganju ne budu preopterećeni kako ne bi došlo do pucanja ključne karike. Iz dana u dan primjećujemo da se naši građani pridržavaju mjera.

I dalje ćemo na tome inzistirati jer znamo da je to jedini gard, jedini način, sustav obrane od virusa. Donosimo mjere koje će iz dana u dan biti sve strože, kazao je predsjednik Vlade i zapovjednik Stožera civilne zaštite ŽZH Zdenko Ćosić.

Postrožavamo nadzor, imamo slučajeva da se dozvole za kretanje zloupotrebljavaju, da se rješenja o izolaciji ne poštuju, to su iznimke, ali naglašavamo jer je to vrlo bitno da svi poštujemo propisane mjere. Molim građane neka dobro razlikuju službene informacije od onoga što se pojavljuje od tzv. povjerljivih izvora. Mi kao Stožer dobivamo na desetine različitih prijedloga, međutim prijedlog Stožeru nije uopće prijedlog Stožera, dodao je Ćosić.

Moramo imati tjesniju koordinaciju i suradnju, a također ćemo usuglasiti mjere i vidjeti njihove rezultate, istaknuo je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Potom se obratio i ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić.

Problem maski, odijela i opreme nije u financijama nego nedostatku istih na tržištu. Trenutno imamo dovoljno novca, no problem je što nemamo to gdje kupiti. Još uvijek funkcioniramo na način da smo zaštitili djelatnike i vjerujem da ćemo naći modus da nabavimo opremu. Ono što ne znamo je koliko će ovo trajati. Nadam se da smo mi na vrijeme poduzeli određene korake, mjere koje su uvedene uistinu pokazuju rezultate

Cijelo vrijeme sam govorio da se mi mjesecima pripremamo za ovo. Išli smo sa stupnjevanim premodeliranjem bolnice. Izolatorij sa 16 mjesta smo pripremili prije tri mjeseca. Sada smo cijelu zgradu pretvorili u Kliniku za infektivne bolesti s naglaskom na koronavirus, kazao je ravnatelj mostarske bolnice dr. Kvesić.

O zdravstvenom stanju zaraženih pacijenata s područja ŽZH, govorio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

Što se tiče dvoje hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti, stabilno su, a o njima se intenzivno brinu djelatnici SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivnih, oni su također stabilni, u kućnim su uvjetima, svakodnevno ih liječnici iz doma zdravlja po tri-četiri puta konzultiraju. Još uvijek nemamo nultog pacijenta, ali nadam se da idemo u smjeru u kojem ćemo ga pronaći, objašnjava Pejić.

Od četvrtka se brisevi za test na koronavirus uzimaju u domovima zdravlja na području ŽZH.

Počeli smo jučer raditi uzorkovanje briseva na razini naše županije koje šaljemo u SKB Mostar. Jučer smo poslali 32 testa, a danas još par dodatnih testova. Riječ je o prvim kontaktima obitelji oboljelih, a rezultate očekujemo večeras. Što se tiče briseva, za sad ih imamo dovoljno, mislim da bi u narednom razdoblju trebala doći još jedna pošiljka. U istim smo problemima kao i susjedne županije, jer bi tek sljedeći tjedan trebali doći uzorci, zaključio je ministar Pejić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading