Select Page

Zaređen Jure Bogdan, naslijedio Jurja Jezerinca

Zaređen Jure Bogdan, naslijedio Jurja Jezerinca

Mons. Jure Bogdan zaređen je za novoga vojnog biskupa u subotu u splitskoj konkatedralnoj crkvi Svetoga Petra, a geslo će mu biti “Omnia ad maiorem Dei gloriam” – Sve na veću slavu Božju.

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac.

Uz zahvalu papi Franji na iskazanom povjerenju što ga je imenovao biskupom, te zareditelju i suzarediteljima, kao i vjernicima i svećenici iz njegove matične Splitsko-makarske nadbiskupije te drugih biskupija, Bogdan je u govoru nakon zaređenja “sa zahvalnošću” istaknuo veliku moralnu potporu koju je od građanskih, političkih, kulturnih i vojnih vlasti doživio kod imenovanja biskupom u studenome prošle godine sve do današnje sv. mise ređenja.

“Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, doprinositi duhovnome dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnoga ordinarija i time izgradnji hrvatskoga društva u cjelini”, poručio je nakon zaređenja.

Glavni će mu zadatak biti, naveo je, dušobrižnička skrb za vjernike katolike pripadnike oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske. “Posebnost vojnog ordinarijata, u odnosu na druge biskupije, je djelovanje usklađeno s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova koji se posebice brinu za javni red i mir, za sigurnost svih stanovnika Republike Hrvatske”, podsjeća Bogdan.

U svojoj biskupskoj službi, dodao je, računa na sve ljude dobre volje kojima je stalo “do boljitka i duhovnog napretka naše zemaljske domovine”. “Uvijek s jasnim ciljem: Per visibiliam ad invisibiliam! (Preko vidljivog do nevidljivoga). Izgrađivati živu Crkvu, čestite zrele katolike koji će biti kvasac dobra u ovome svijetu, ‘duša ovoga svijeta’, odlični građani hrvatskog društva”, poručio je te svoje poslanje povjerio “Majci Crkve, Gospi od milosti, presvetoj Djevici”.

Glavni zareditelj, metropolit splitsko-makarski Barišić iskazao je u homiliji uvjerenje da će “ono što je dosadašnji prvi ordinarij mons. Juraj Jezerinac uspješno započeo i vodio”, Bogdan nastaviti i unaprjeđivati – skrb i dušobrižničku ulogu Vojnog ordinarijata u izgradnji društva.

“Don Jure, Tvoja biskupija zahvaća sve dimenzije Domovine: kopno, more i nebo. Stoga pozdravljam sve ovdje nazočne vjernike Vojnog ordinarijata. Poslije demokratskih promjena i u slobodnoj Hrvatskoj vojnike, policajce i časnike doživljavamo svojima. Čak se može reći da su oni jedna od religioznijih i humanijih kategorija društva koja zavrjeđuje visoko poštovanje. To su svojevrsni redovnici i redovnice koji časno vrše svoju službu, nose uniformu i polažu prisegu”, poručio je Barišić nakon čega je uslijedio obred ređenja u kojem je Bogdan iskazao svoje potpuno predanje Bogu i službi vojnog biskupa te primio evanđelistar i biskupska znamenja – prsten, mitru i štap.

Prethodno je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico pročitao bulu imenovanja u kojoj je papa Franjo pozvao mons. Bogdana da svoju biskupsku službu vrši “marljivo, mudro, razborito i iznad svega s ljubavlju, koja je osobita krepost pastira, jer pastirsku službu onoliko vršimo koliko volimo”.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe bivšeg vojnog ordinarija mons. Jezerinca u studenome prošle godine te tada vojnim ordinarijem imenovao mons. Bogdana, dosadašnjeg rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

U ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije, Bogdanu je dobrodošlicu zaželio njen predsjednik, nadbiskup zadarski Želimir Puljić. “Budite nam dobar suradnik i mudar savjetnik”, kazao je.

Istaknuo je da Bogdan preuzima pastoralnu skrb u vojnoj biskupiji koja se rađala u teškom vremenu obrane Domovine te zamolio Mariju, Majku Crkve i biskupa i svećenika da prati Bogdana “svojim zagovorom i pomaže u odgovornoj službi poučavanja i odgajanja u vjeri”. “Ona je ulijevala sigurnost i snagu našim hrabrim braniteljima, pa su s krunicom oko vrata stali na braniku Domovine. A sveti Jure, neustrašivi Božji vitez koga ste stavili i u svoj grb, zaštitnik vitezova i vojnika, ratara i pastira neka Vas krijepi da naviještate trajne i vječne vrjednote pred suvremenim krivim antroplogijama i ideologijama koje i danas šire poluistine o čovjeku i svijetu”, rekao je.

Bivši vojni ordinarij, sada apostolski administrator, mons. Jezerinac podsjetio je na početke Vojne biskupije koju je vodio kao njezin prvi biskup te uputio zahvalu svima koji su mu pomagali u njegovom poslanju.

Bilo je to vrijeme mnogih pitanja, dilema, promišljanja i traženja, vrijeme prvih sustavno pastoralnih dodira s vojnicima, časnicima i dočasnicima, policajcima, kazao je. “To je vrijeme nade, posrtaja, optimizma i osobito velikog pouzdanja u ljudsku dobrotu i duboku potrebu Boga u onima zbog kojih je ustanovljena i postoji Vojna biskupija”, istaknuo je Jezerinac te svome nasljedniku zaželio da bude “vidljiva prisutnost Božjega milosrđa, kako Bog ljubi svoju Crkvu”.

“Znam da će ga dragi Bog u tome pomagati, oblikovati i podržavati. A moje je moliti i zahvaljivati, ostati povezan i na raspolaganju za sve dobro, ako još negdje mogu nešto dobro učiniti. Hvala vam svima”, rekao je.

Mons. Bogdan je na dar od rodbine dobio prsten s motivom starokršćanskog križa iz 6. stoljeća, koji je pronađen u Donjem Docu od kuda je rodom, mitru s misnicom i štolom, a od braće i sestara biskupski štap.

Svećenici-studenti i poglavari iz Zavoda sv. Jeronima u Rimu, kojem je bio na čelu, darovali su Bogdanu prsni križ (pektoral), a kalež kojim se služilo na misi ređenja darovali su mu svećenici vojnih i policijskih kapelanija u Hrvatskoj.

Na misi zaređenja bilo je 35 biskupa, liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi iz splitskih crkava sv. Dujma, sv. Petra i Gospe Fatimske, makarske crkve sv. Marka te Klapa HRM-a sv. Juraj i klapa Hrvatske policije sv. Mihovil, pod ravnanjem donŠime Marovića, a za orguljama je bio prof. Mirko Janakov.

Uz rodbinu mons. Bogdana u prepunoj konkatedralnoj crkvi Svetoga Petra zaređenju je kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarovićnazočio ministar obrane Josip Buljević. Na misi zaređenja bili su i ministri Miro Kovač, Vlaho Orepić te Predrag Šustar, saborski zastupnici te ministrica obrane BiH Marina Pendeš. Također, nazočili su, među ostalim, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera OS general Zbora Drago Lovrić i njegov skorašnji nasljednik na tom mjestu general pukovnik Mirko Šundovte ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić.

Mons. Bogdan rodio se 9. studenoga 1955. u Donjem Docu u Poljicima. Za svećenika je zaređen 1980. godine, od prosinca 1996. bio je rektor Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima.

OGLASI

Loading