Select Page

NAJAVA: Ovoga petka 11. listopada Gimnazija fra Grge Martića Posušje priređuje manifestaciju Dani kruha

NAJAVA: Ovoga petka 11. listopada Gimnazija fra Grge Martića Posušje priređuje manifestaciju Dani kruha

Sutra s početkom u 9:10 u Gradskoj sportskoj dvorani u Posušju Gimnazija fra Grge Martića Posušje priređuje tradicionalnu manifestaciju u povodu Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici, maturanti škole pripremaju bogate izložbene štandove uz prezentaciju starih običaja, hrane, oruđa i sl. Naši maturanti natjecat će se u starim športovima: potezanju konopa, potezanju klipa, posuškoj alci, utrci u vrećama i obaranju ruke. Regularnost natjecanja pratit će suci, odnosno povjerenstvo sastvaljeno od profesora.

Sve posjetitelje očekuje sat i pol bogatog kulturno-športsko-zabavnog programa u sklopu kojeg će nastupiti i folkloraši.

O programu koji su priredili naši gimnazijalci razgovarali smo s članovima medijske sekcije Gimnazije fra Grge Martića Posušje Helenom Jukić i Lukom Budimirom, učenicima trećeg razreda. „Svaki stol treba imati što više tradicionalnih predmeta, tradicionalnih jela, eksponata. Za svakim stolom bit će po dvije osobe koje će predstaviti svoj stol Povjerenstvu“, kazala je Helena. Povjerenstvo će izabrati najbolje predstavnike, odnosno ocijeniti koji je razred maturanata bio najuspješniji u svojoj zadaći. Luka je podsjetio na zamišljeni koncept koji se očuvao kroz ove godine uz male dorade.„Program se održava od 2011. godine prema zamislima profesorica Renate Čale i Jasminke Petric. Sve te godine manifestacija je rasla, ali je koncept ostao isti. Sve aktivnosti vezane uz ovu manifestaciju bit će objavljene na stranicama Grgura Posuškog“, kazao je Luka. Kako bi se što bolje popratile sve aktivnosti škole, pa tako i ova, od ove godine obnovljen je rad medijske sekcije u školi koja za sada okuplja šest članova, a pozivaju i ostale zainteresirane učenike da im se priključe

I ovogodišnja manifestacija imat će humanitarni karakter. Slijedeći praksu ranijih godina i ove će godine po završetku programa predstavnici razreda sa svojim profesorima posjetiti posuški dom za starije i nemoćne osobe Miran san, čije će štićenike učenici prigodno darovati i družiti se s njima.

Organizatori zahvaljuju roditeljima, učenicima koji su pripomogli u organizaciji, prije svega pripremanjem hrane koja će biti izložena na stolovima, planinarima i mještanima koji su ustupili potrebne rekvizite te HKUD-u fra Petar Bakula koji je ustupio narodne nošnje za potrebe predstavljanja natjecateljskih štandova i pozivaju sve zainteresirane da dođu uživati zajedno s njima u još jednom zanimljivom druženju.

radioposusje.ba / FOTO:Grgur Posuški

OGLASI

Loading