Select Page

Završen je 22. Mediteran Film Festival, Grand Prix pripao “Posljednjoj vrpci iz Bosne”

Završen je 22. Mediteran Film Festival, Grand Prix pripao “Posljednjoj vrpci iz Bosne”
Film “Posljednja vrpca iz Bosne”, redatelja Alberta Sole iz Španjolske odlukom žirija osvojio je Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala, koji se od 25. do 28. kolovoza održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film “Heurtebise”, redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film “Moje tijelo” talijanskog redatelja Michelea Penette.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Tiha Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveli su kako je Albert Sole uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne obitelji i strahotama rata.

Španjolski redatelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju povijesno relevantnih događaja, navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – filmu “Moje tijelo” redatelja Michelea Penette te filmu “Na liniji”, redatelja Alexa Goharia i Lea Mattiei. Žiri je naveo kako u talijansko – švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života, te da redatelj vodi gledatelje vrlo jasnim stilskim i vizualno upečtljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija.

Dokumentarac “Na liniji”, kako navode članovi žirija, “vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sustav iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog podrijetla i deportira ih preko granice te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život.”

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju “Heurtebise”, redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske. Kako su naveli u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizualno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi.

Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledatelja, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od 20 minuta razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji, naveo je žiri.

Na svečanosti zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film “Stipe” te kratki igrani film “Pamet u glavu” koji su nastali na filmskoj radionici MFF SchoolRobert Bubalo, producent festivala odjavljujući 22. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, istaknuvši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov.

Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. No, u konačnici smo uspjeli, rekao je Bubalo.

Na 22. Mediteran Film Festivalu, koji se od 25. do 28. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera.

Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film “Ljubav oko svijeta”, redateljskog para Anđele i Davora Rostuhara.

Jabuka. Tv

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading