Select Page

Nova pomoć privatnim poduzećima u FBiH: Vlada će subvencionirati kredite

Nova pomoć privatnim poduzećima u FBiH: Vlada će subvencionirati kredite

Vlada Federacije BiH prošlog je mjeseca donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava utvrđenih u proračunu Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta namijenjenih za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata u okviru Jamstvenog fonda. Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencioniranje dijela kamate po ovom programu je 6,000.000 KM. Kako su naveli iz Vlade, ovaj program rezultat je njihova nastojanja za nastavak iznalaženja mjera pomoći gospodarstvu FBiH uslijed poteškoća u poslovanju subjekata maloga gospodarstva.

Provoditelj projekta

Prije donošenja odluke Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta zatražilo je mišljenje Razvojne banke Federacije BiH kao provoditelja projekta. – Razvojna banka Federacije BiH, kao provoditelj Jamstvenog fonda, zaprimila je akt Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta kojim se traži mišljenje na prijedlog akta vezan uz novu mjeru planiranu proračunom FBiH za 2021. godinu – regresiranje dijela kamata poduzetnicima koji koriste i koristit će kredite kod komercijalnih banaka u skladu s uvjetima definiranim kreditno-jamstvenim programima za mikro, mala i srednja poduzeća i obrtnike te ostale samostalne gospodarske djelatnosti. Banka u potpunosti podržava predloženu novu mjeru pomoći gospodarstvu Federacije BiH, a na predloženi tekst programa nema primjedbi – naveli su iz Razvojne banke Federacije BiH.

Osnovni cilj programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po kreditno-jamstvenom programu za mikro, mala i srednja poduzeća i kreditno-jamstvenom programu za obrtnike te ostale samostalne gospodarske djelatnosti, kao i za kreditno-jamstvene programe koji su objavljeni u 2021. godini, dobiti grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencionirat će se dio kamata na ove kredite, na tromjesečnoj razini, u visini do 4,5 posto.

Refundiranje dijela kamata

– Postupak subvencioniranja dijela kamate provodit će se tako što će se vršiti refundiranje dijela kamate na odobrene kredite za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stupnja zaposlenosti, obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti te rast i razvoj postojećih mikro, malih i srednjih poduzeća, obrtnika i ostalih samostalnih gospodarskih djelatnosti, povećanje konkurentnosti, razvoj i uvođenje inovacija te nova zapošljavanja – naveli su iz Vlade FBiH. Pravo na dodjelu grant sredstava po ovom programu, kako se navodi, ostvaruju subjekti maloga gospodarstva koji su kreditno zaduženi po postojećim programima za mikro, mala i srednja poduzeća, kao i za obrtnike te ostale samostalne gospodarske djelatnosti ili će biti zaduženi u idućem razdoblju u okviru kreditno-jamstvenog programa za mikro, mala i srednja poduzeća i kreditno-jamstvenog programa za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti, koji su na snazi od 1. lipnja 2021. Kako su naveli iz Vlade FBiH, subvencije će se odobravati korisnicima kreditnih sredstava do kraja fiskalne godine, odnosno 31. prosinca 2021. godine.

VL

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading