Select Page

Završna svečanost maturanata, generacija 2016./2017.

Završna svečanost maturanata, generacija 2016./2017.

U petak, 3. lipnja 2017. godine, upriličena je tradicionalna Završna svečanost naše Gimnazije, ovoga puta maturanata generacije 2016./2017. Nazočni u kinodvorani su i ovoga puta svjedočili raskoši postignuća i talenata naših učenika, te ih sa sjetom i ponosom ispratili na neke nove životne putove. Promovirani su i nagrađeni naši najsjajniji maturanti: učenik generacije, učenici koji su sve četiri godine ostvarili odličan uspjeh, sportaš generacije te učenici bez neopravdanih izostanaka.

Nastavničko vijeće je, nakon provedene natječajne procedure i verifikacije pristigle dokumentacije, na sjednici održanoj 1. lipnja 2017. godine učenikom generacije proglasilo Antu Čuturu (4.a) te, na prijedlog profesora tjelesne i zdravstvene kulture, sportašem generacije Josipa Knezovića (4.d), dok su bez ijednog neopravdanog izostanka Ante Čutura i Josip Rezo, učenici 4.a odjela.

image_z_00010

Iako je ove godine svega dvoje učenika konkuriralo za najprestižniju nagradu, Darija Ćorluka (4.d) i Ante Čutura (4.a), izbor nije bio manje zanimljiv, pogotovo ako se uzme u obzir sve ono što su i Darija i Ante postigli u ove četiri godine. No, samo je jedan učenik generacije, najbolji od najboljih pa ćemo ga posebno predstaviti: sudjelovao je na natjecanjima iz matematike i osvajao jedanput prvo i tri puta drugo mjesto na školskoj razini, te četiri puta zaredom sudjelovao na natjecanju matematičara na federalnoj razini. Poseban program učenja njemačkog jezika, DSD, također se našao u nizu njegovih aktivnosti, pa je tako na županijskom natjecanju iz njemačkog jezika osvojio četvrto i peto mjesto. Da se radi o poliglotu, potvrđuje činjenica kako je sudjelovao i na školskom natjecanju iz engleskog jezika „Spelling bee“. Na školskoj manifestaciji „Dani srednjoškolaca“ sudjelovao je dva puta i jedanput osvojio prvo mjesto iz područja općeg znanja, a na kvizu „Ponos domovine“ koji se u Republici Hrvatskoj organizira na državnoj razini dobio je posebno priznanje. On nije samo hodajuća enciklopedija, pomalo koketira sa sportom i sličnim aktivnostima pa je tako sudjelovao i na maratonu „Zdrav život – kvalitetan život“, zatim na Županijskim sportskim igrama kao zapisničar na natjecanju iz stolnog tenisa te na školskoj manifestaciji „Dani kruha“. Ono po čemu ga svi prepoznaju jesu njegovi široki interesi koji su mu tri godine zaredom osigurali pobjedu na školskom natjecanju u kvizu iz općeg znanja, te jedanput drugo i dva puta prvo mjesto na županijskom kvizu općeg znanja „Ljupko“. Uz sve navedeno, tri godine je obavljao funkciju predsjednika razrednog odjela, a u kategoriji – uspjeh u učenju tijekom školovanja, osvojio je maksimalan broj bodova – 100, uz prosjek 5.0!

image_z_00005

I sportaš generacije posebno se istaknuo: u prvom razredu je na Županijskim sportskim igrama u natjecanju šahista osvojio treće mjesto; u drugom razredu je bio srebrni šahist, a s rukometnom ekipom osvojio je četvrto mjesto; u trećem je i s rukometnom i s odbojkaškom ekipom bio četvrti, a s košarkaškom najsjajniji, prvi; dok je u četvrtom potvrdio svoju svestranost osvojivši s odbojkaškom četvrto i s rukometnom ekipom treće mjesto, a kao šahist drugo! Uspješan je i u framaškim sportskim natjecanjima – u drugom razredu je ekipno osvojio prvo mjesto iz odbojke i nogometa te je proglašen najboljim odbojkašem. Uspješno se na Frama-kupu natjecao i naredne dvije godine osvojivši treće i drugo mjesto, ali možda mu je od svih ovih modernih sportova najdraža medalja u jednom tradicionalnom sportu – prvo mjesto u potezanju klipa na Danima kruha.

image_z_00025

Naše odlične učenike već smo spominjali, ali njihov trud i ustrajnost, kontinuitet u izvrsnosti, nešto je čime se svi zajedno možemo dičiti pa njihova imena navodimo još jedanput: Ante Čutura i Martina Lončar (4.a); Ivona Knežević, Ante Penava, Marija Stipić i Marko Širić (4.b); Božana Jažo, Gabrijela Jurišić, Josipa Jurišić, Lea Lončar i Nina Tolo (4.c) te Silvana Bakula, Daria Ćorluka, Ivana Kovač, Josip Leko i Anđela Pavković (4.d). Škola je svakog ovog izvrsnika, kako i dolikuje u godini kada slavi pedesetu obljetnicu postojanja, nagradila primjerkom nedavno objavljene Monografije Gimnazije fra Grge Martića Posušje, dok su učenik generacije, sportaš generacije i učenici bez neopravdanih izostanaka nagrađeni drugim prigodnim knjigama. Profesor Ante Jukić, ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Posušje, nije krio oduševljenje biografijama nagrađenih učenika, a svim maturantima poželio je uspješan nastavak školovanja, uz opasku da nikada ne smiju zaboraviti otkuda su potekli te kolika je volja i trud uložena u njihovo dosadašnje obrazovanje, misleći na roditelje i sve njihove dosadašnje učitelje.

image_z_00016

Budući da su svi naši učenici vrijedni i posebni, svaki maturant dobio je prigodnu diplomu kao uspomenu na godine provedene u Gimnaziji, a oni su svoju zahvalnost prema razrednicima i drugim profesorima iskazali emotivnim pismima i darovima.

Večer je bila obilježena svečanim, ali i zabavnim tonovima, za što su se pobrinuli školski zbor Grgur Posuški i njihova voditeljica profesorica Ivana Pekas, zatim Dario Mihalj (4.a), Jana Čamber (4.c), te Mirna Bakula, Daria Ćorluka, Marina Bago i Ivana Kovač (4.d), dok su cijeli program vrlo profesionalno vodile simpatične Ana Širić (3.c) i Andrea Oreč (3.d). Skupina učenica 3.c odjela izradila je pozivnice za roditelje, profesorica Anita Marić-Bilić ukrasila pozornicu, Jure Širić (3.c) bio je tehnička potpora programu, fotografi Anđela Anić (3.c), Marta Kondža (3.c) i Petar Lončar (2.b) ovjekovječili su ovu lijepu večer, a koordinatorica Završne svečanosti maturanata je profesorica Jasminka Petric.ž

gfgm-posusje.com

OGLASI

Loading