Select Page

ZH županija počela s ranim otkrivanjem raka dojke i debeloga crijeva

ZH županija počela s ranim otkrivanjem raka dojke i debeloga crijeva

Najčešće zloćudne bolesti u Hrvatskoj su rak debelog crijeva, pluća, dojke te prostate. I u BiH broj oboljelih stalno raste. Kako bi prevencijom i ranim otkrivanjem dovela do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke, ZH županija počela je s realizacijom projekta “On Time”, piše Večernji list BiH. 

Javno zdravstvo

Riječ je o Interreg IPA programu prekogranične suradnje RH – BiH – Crna Gora 2014. – 2020. u cilju jačanja kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi, odnosno poboljšanja kvalitete tih usluga u prekograničnom području. Kako se navodi na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, ukupna vrijednost projekta je 813.445,71 euro (691.428,85 eura sufinancira EU, a nacionalni doprinos je 122.016,86). Od toga proračun ZJZ ZHŽ-a iznosi 139.156,92 eura. Tim sredstvima financirat će se niz aktivnosti u BiH, odnosno ZHŽ-u. Mobilni timovi ZJZ ZHŽ-a održat će događanja po manjim mjestima i gradovima županije. Nabavit će se oprema za dijagnostiku i liječenje raka dojke i debelog crijeva uz pomoć kojih će se obavljati pregledi za rano otkrivanje. Organizirat će se i obuke cjeloživotnog učenja za zdravstvene djelatnike te radionice za predstavnike nevladinih organizacija u Zdravstveno-edukacijskom centru u Grudama. U planu je i provedba digitalne kampanje u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije.

– Prema podacima nacionalnih zavoda za javno zdravstvo u svim uključenim zemljama (RH, BiH i Crna Gora), broj slučajeva raka i smrtnost od raka stalno se povećavaju. Debelo crijevo nalazi se među četiri najčešća sijela raka, a rak dojke je na prvom mjestu po pojavnosti u svim trima zemljama – navode iz ZJZ ZHŽ-a.

Stopa preživljavanja veća

Ističe se i kako je stopa preživljavanja za oboljele od raka više od triput veća ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Kako bi se borili protiv raka debelog crijeva i dojke na nacionalnoj razini, Crna Gora i RH provode nacionalne programe za rano otkrivanje. Iako su NP-ovi pokazali značajne rezultate u promicanju važnosti prevencije i rane dijagnoze, pokazali su se i neki nedostaci (nedovoljno javljanje žena iz ruralnih područja, slab odziv za rano otkrivanje raka debelog crijeva). – U BiH su provedene lokalne inicijative koje se tiču ranog otkrivanja, ali nedostaje strukturalni pristup na nacionalnoj razini. Projektni partneri razvijat će svoje kapacitete za uvođenje novih i poboljšanih javnih zdravstvenih usluga kroz nabavu opreme za dijagnostiku i liječenje, softverska rješenja, aktivnostim prevencije i ranog otkrivanja na programskom području – terenskim obilaskom manjih mjesta u projektnom području. Projekt će se usmjeriti i na profesionalno usavršavanje zdravstvenih djelatnika i relevantnih predstavnika nevladinih organizacija kroz specijalizirane edukacije, razmjenu znanja, umrežavanje… – zaključili su iz ZJZ ZHŽ-a.

vecernji.ba

OGLASI

Loading