Select Page

ZHŽ: Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

ZHŽ: Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

Do kraja godine vlasnici goveda, ovaca i koza, koji nisu u sustavu otkupa mlijeka, kao i vlasnici pastirskih pasa, obvezni su obaviti vađenje krvi životinja radi ispitivanja na brucelozu.

– Svjedoci smo pošasti koje bolesti nanose na prostoru ZHŽ-a, kazao nam je ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar, dodavši kako su stoga Ministarstvo gospodarstva i Uprava za inspekcijske poslove s predstavnicima uzgajivača ovaca i koza u ZHŽ-u pokrenuli zajedničku akciju suzbijanja zaraznih bolesti. Prethodnih godina, po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a, nije bilo testiranja ovih životinja. Na početku svake godine, Ured za veterinarstvo BiH donosi naredbu o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti, pa i veterinarske organizacije u ZHŽ-u provode obvezne mjere.

– Razlog donošenja naredbe je pomoći vlasnicima životinja u dijelu financiranja provođenja dijagnostike na predmetnim životinjama u dijelu plaćanja veterinarskim institucijama koje obavljaju dijagnostiku zaraznih bolesti (analizu krvi). Smatramo da će naredba pozitivno djelovati na vlasnike životinja i da će odziv biti visok. Tako ćemo konačno imati konkretnije rezultate vezane uz sveukupni zdravstveni status stada u ZHŽ-u, i time prevenirati širenje zoonoza, ali i brojnost životinja, kazao je ministar Sesar. Uz saniranje zdravstvenih posljedica za životinje i ljude, akcijom se želi raditi na prevenciji i utvrditi stvarno brojno stanje stočnog fonda u ZHŽ-u.

Kazne za vlasnike koji ne obave dijagnostičko ispitivanje životinja, kako stoji u zakonima, za pravne osobe i samostalne poduzetnike iznose od 4000 do čak 87.000 KM.

– Ovdje je bitno napomenuti kako je zakonskim aktima regulirano da je svaki vlasnik ovih životinja obvezan iste obilježiti i držati pod stalnim veterinarskim nadzorom.

U protivnom čini kazneno djelo i dovodi u opasnost zdravlje ljudi na području ZHŽ-a, kazao je ministar dodavši kako je baš zbog toga pokrenuta ova akcija koja traje do 31. prosinca te da se vlasnici stada trebaju javiti veterinarskim stanicama na području ZHŽ-a i pristupiti vađenju i analizi krvi na spomenute bolesti. – Vlada ZHŽ-a osigurava 60% sredstava, a vlasnici 40% za vađenje i analizu krvi. U 3. fazi sve zdrave životinje cijepit će se protiv ovih bolesti, tako da bismo ubuduće imali zdrava stada, kazao je Sesar.

vecernji.ba

OGLASI

Loading