Select Page

ZIMSKA IDILA: Korak do prvog snijega i starih običaja u posuškom kraju

ZIMSKA IDILA: Korak do prvog snijega i starih običaja u posuškom kraju

Cijeli posuški kraj, kao i mnogi drugi, pred zimskim je ozračjem. Već pušu sjeverni vjetrovi, temperature padaju jako nisko, a u posuškim domovima je toplo.

To je vrijeme kada se mnogi, stariji pa i mlađi, prisjete i nekih prošlih vremena i običaja. Pripremala se zimnica, posebice drva jer bet topline u svome domu nema dobrog raspoloženja. Sve se promijenilo ali stariji se prisjete nekadašnjih vremena pa ih prepričaju mladima. Cure su pripremale curska sijela kada su momci dolazili i zamirali cure uz gangu i stare običaje. Lijepo je vidjeti i u novim vremenima čuvare naše baštine kada prirede večeri i priredbe na spomen starih vremena. Tako to rade posuški “petrovci” koji redovito upisuju i mlade članove kako se ne bi zaboravila stara tradicija.

Baka-plete1_pec_bih

Tako rade i u virskom, raktiskom i drugim posuškim krajevima. Nekada se priređivala domaća hrana uz kruh ispod peke-sača i puru s mlijekom i lučnicom. Kada se sve uradi po planu, starije su žeme plele vunene odore, posebice čarape koje su čuvale od jakih hladnoća. Nije bilo tv pa se vrijeme “ubijalo” i sijelima s gangom i starim pričama. Uskoro će, kako se očekuje, i u visinama padati sniježne pahuljice. potom i u nizinama, a bliži se i Bočić kada je veselo na sve strane.Dođu i raseljeni iz svijeta kada se prisjete svih ljepota i veselih igara i običaja posuškoga kraja u nekim prošlim vremenima.

ZimidilaPo_pec

(posušje.net/pc)

OGLASI

Loading