Select Page

ZORAN GALIĆ, RAVNATELJ GRANIČNE POLICIJE BIH: Ulaskom RH u EU tranzit droga u BiH je povećan

ZORAN GALIĆ, RAVNATELJ GRANIČNE POLICIJE BIH: Ulaskom RH u EU tranzit droga u BiH je povećan

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić u intervju za Večernji list govori o stanju u ovoj agenciji, te najavljuje brojne kadrovske promijene. Galić se osvrnuo i na natječaj za prijem kadeta kojeg je raspisala ova agencija, te ističe kako se u prvih desetak dana na isti javilo više stotina kandidata. Galić govori i o sigurnosti bh. granice, kao i problemu Graničnih prijelaza Doljani i Bijača.

Večernji list: Kakvo ste stanje zatekli u Graničnoj policiji? Čeka li Vas puno posla i hoće li biti promjena?
Posla ima dosta. Veliku zahvalnost ću izreći svom prethodniku Vinku Dumančiću, koji je, kad je u pitanju ova agencija, napravio jedan iskorak u odnosu na druge agencije i kad su u pitanju prethodni menadžmenti. Međutim, ja neću stati na tome, jer sam malo više posvećen operativnom radu. Granična policija BiH ima prostora za napredak i ono što ćemo pokušati u narednom razdoblju je podići razinu profesionalizma, kako bi promijenili neka postojeća riješenja u ovoj policijskoj agenciji. Na višu razinu ćemo podići način i procedure u obavljanju svakodnevnih policijskih zadaća, a rukovodeći menadžment koji je već godinama na istim pozicijama, nalazi se u fazi prezasićenja. Pokušat ćemo pronaći adekvatne ljudske resurse kako bi općenito rad Granične policije unaprijedili. Tijekom šest mjeseci tekuće godine smo pojačali granične kontrole i povećali aktivnosti policijskih službenika na granici te imamo preko 200 osoba lišenih slobode s međunarodnih tjeralica Interpola i domaćih sudova, što je znatno više nego u ranijim razdobljima. Sagledali smo postojeće stanje u ovih četiri do pet mjeseci i sad ćemo raditi određene promjene, a sve kako bi osigurali profesionalniji odnos i rad u ovoj agenciji.

Večernji list: Je li ulazak RH u EU povećao ilegalne migracije i korištenje BiH kako tranzita?
Moj stav je da apsolutno jeste. S RH, odnosno s MUP-om RH imamo jako dobru suradnju, koja se temelji prije svega na potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o nadzoru granične crte između BiH i RH. Ta granična crta iznosi oko 1000 kilometara. Zanimljivo je da je ugovorom između BiH i RH o graničnim prijelazima određeno ukupno 50 graničnih prijelaza, od čega je 30 međunarodnih, a 20 za pogranični promet. Kada je riječ o ilegalnim migracijama, BiH je tranzitno područje. Mi smo i dosad imali niz uspješnih akcija s kolegama iz MUP-a RH, koje su imale jako dobre rezultate. U budućem razdoblju moramo pojačati ove aktivnosti jačanjem suradnje s drugim policijskim agencijama, da bi u ovom području napravili još značajniji napredak. Imamo neke informacije da se već lagano BiH počinje zaobilaziti i da nezakonite migracije idu preko drugih zemalja, međutim taj problem je još aktualan.

Večernji list: Što je s tranzitom droga?
Isti slučaj. Po pitanju ove vrste kriminaliteta, određene kriminalne strukture nastoje iskoristiti državnu granicu radi ostvarivanja tranzita droge. U nekim slučajevima ti opijati završavaju u BiH, dok su u nekim situacijama samo u tranzitu. Imamo slučajeva i takvih predmeta gdje je naše područje korišteno za tranzit droga od strane određenih organiziranih skupina i zajedno s tužiteljstvima i ostalim policijskim agencijama u državi i regiji koristimo sva raspoloživa sredstva u cilju razmijene tih informacija, kako bi ovakvim kriminalnim skupinama stali u kraj.

Večernji list: U ZHŽ-u ste bili ravnatelj policije u dva mandata. Kako gledate na sve ono što ste napravili i na sadašnje stanje u ZHŽ-u?
Mislim da smo u Zapadnohercegovačkoj županiji napravili iskorak i najbolji posao od svih županija u Federaciji BiH. Mi smo kao jedna mala policijska agencija koja broji 269 policijskih službenika, ovlaštenih, napravili velik iskorak za vrijeme moga mandata koji je trajao nekih pet i pol godina. Kad su u pitanju droge, napravili smo oko 170 akcija, samo u akciji „Meteor“ izuzeto je preko 270 vozila, suprotstavili smo se svim vidovima kriminaliteta, prije svega organiziranog. Ostvarili smo određene rezultate i po pitanju suzbijanja korupcije u vlastitim redovima. Prvi smo se u ovoj državi odvažili suprotstaviti korupciji na višoj razini, pa smo se bavili i nekim političarima, što je bilo nezamislivo u to vrijeme. Procesuirali smo ministre, općinske inspektore, načelnike…

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading