Select Page

ŽRTVE PARTIZANSKIH EGZEKUCIJA: Završena ekshumacija iz jame Jazovka, izvađeni posmrtni ostaci 814 osoba

ŽRTVE PARTIZANSKIH EGZEKUCIJA: Završena ekshumacija iz jame Jazovka, izvađeni posmrtni ostaci 814 osoba

Kako neslužbeno doznaje portal Narod.hr, tijela preko 800 žrtava partizansko-komunističkih egzekucija tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata ekshumirana su iz jame Jazovka nedaleko Sošica na Žumberku. Riječ je o ranjenicima i medicinskom osoblju zagrebačkih bolnica te zarobljenim ustašama i domobranima.

Speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka provela je uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, posmrtne ostatke u jami Jazovka otkrio je 1989. karlovački speleolog Mladen Kuka, a kasnije je utvrđeno da su žrtve bile vezane žicom te većinom likvidirane metkom u potiljak. Tada se spominjao broj od oko 476 žrtava u Jazovki (sada ih je pronađeno 800). Pretpostavlja se da je sada velik broj tijela pronađen i u dubljim dijelovima jame. Jazovka je duboka 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m.

S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro.

Posmrtni ostaci prebačeni su u zavod za sudsku medicinu.

Za tri časne sestre koje su bačene u Jazovku unutar Katoličke crkve u tijeku je proces za proglašenje blaženima. Riječ je o Liphardi Horvat, Konstantini Mesar i Geraldi Jakob koje su bile njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading