Select Page

ŽZH godišnje dobije 3,5 milijuna KM manje nego što joj pripada

ŽZH godišnje dobije 3,5 milijuna KM manje nego što joj pripada

ŽZH godišnje dobije 3,5 milijuna KM manje nego što joj pripadaU samo godinu dana u proračun Zapadnohercegovačke županije se ulije 3, 5 milijuna maraka manje zbog nepravedne raspodjele PDV-a, tvrdi načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. Naime, Barbarić kaže kako samo općina Ljubuški svake godine dobiva 350 000 KM manje nego što joj to pripada brojem stanovnika. Na ovu činjenicu je, kaže, upozoravao godinama sve razine vlasti, međutim bezuspješno.

– Popis 1991. koji je jedini relevantan pokazao je kako u ovoj općini živi 28.340 stanovnika. Iz meni nepoznatih razloga 1998. godine je zavedeno da u ovoj općini žive 22.000 stanovnika. Došavši na ovo mjesto uočio sam pogrešku, međutim godinama nismo mogli ispraviti nepravdu, kaže Barbarić.

Nadležnima je tvrdi, slao raznu dokumentaciju, od popisa iz župnih ureda s područja općine, do podataka o broju izvađenih osobnih iskaznica, broju školske djece itd. Međutim sve je to bilo nedovoljno da Federacija ispravi nepravdu koja se godinama nanosi ovoj općini.

– Stalno smo dostavljali tu dokumentaciju. Nažalost, to smo uspjeli izbalansirati za samo par tisuća i po tom se kriteriju vrši raspodjela PDV-a posljednjih godina. Da sam bio u potpunosti u pravu kada je u pitanju broj stanovnika koji je ujedno jedan od najvažnijih kriterija raspodjele PDV-a, pokazao je posljednji popis stanovništva prema kojem nas u općini Ljubuški živi 29.510, kaže Barbarić.

Dodaje kako mu nije jasno zbog čega još uvijek nisu u obzir uzeti posljednji službeni podatci dobiveni posljednjim popisom stanovništva 2013. godine u BiH.

– Prvi rezultati popisa su objavljeni početkom ove godine i sadašnja politička garnitura, odnosno vlast na svim razinama, ne želi te podatke uvažiti kod raspodjele sredstava. Još se uvijek koriste tzv. procjene zavoda za statistiku”, navodi Barbarić.

Dodaje kako je razlog tomu vjerojatno činjenica da će se povećavanjem sredstava općini Ljubuški, nekoj drugoj općini morati smanjiti sredstva.

– Kad će se uvažiti ne zna se jer je evidentno da bi se nekome nešto povećalo drugome treba smanjiti jer ukupan broj stanovnika u BiH nije manji u odnosu na ranije procijene, nego su očito drugačije raspoređeni nego je to procijenjeno, tvrdi Barbarić.

Uz to što zbog nepravednog Zakona godinama u startu dobivaju manje nego im to uistinu pripada, u ovoj općini se sredstva od povrata PDV-a iz godine u godinu smanjuju i zbog zaduženja viših razina vlasti.

Ako je ova općina prije par godina od PDV-a dobivala skoro 3 milijuna maraka godišnje, ove godine to bi bilo nešto manje od 2 milijuna.

(Večernji list)

 

OGLASI

Loading