Select Page

ŽZH: Nastavnici srednjih škola idu u generalni štrajk

ŽZH: Nastavnici srednjih škola idu u generalni štrajk
Nastavnici srednjih škola na području Županije Zapadnohercegovačke idu u generalni štrajk, potvrdila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

U četvrtak navečer u širokobriješkoj Gimnaziji održana je Skupština NSUSŠŽZH na kojoj su izneseni rezultati ankete u kojoj su se članovi Sindikata izjašnjavali za ili protiv stupanja u generalni štrajk.

Skupština je jednoglasno odlučila da se pokreće procedura za generalni štrajk. Nakon iznošenja rezultata ankete po Podružnicama, članovi Skupštine javnim su glasovanjem samo potvrdili volju članova Sindikata. O daljnjim koracima Sindikat će se izjasniti početkom sljedećega tjedna, odnosno nakon pravnih konzultacija, kazala je Petric za portal Jabuka.tv.

Morat će se ispoštovati sve zakonske procedure, a do stupanja u generalni štrajk moglo bi proći od 10 do 15 dana, a moguće i do tri tjedna.

Podsjetimo, razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ŽZH jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju, naveli su iz Sindikata ranije.

Ministarstvo: Vjerujemo da nastavnici neće raditi na štetu učenika

O mogućnostima povećanja u idućoj godini, sad trenutno ne možemo donositi odluke jer ne želimo stvarati dugove, koje su nas zatekli i koje zasad uspješno vraćamo. Vjerujemo da naši nastavnici neće raditi na štetu svojih učenika, kao što nisu ni do sada. Oni su osobe koje su svjesne činjenice da su tu radi djece, a ne djeca radi njih, poručili su iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH za portal Jabuka.tv.

Informacije je u četvrtak kasno navečer za portal Jabuka.tv potvrdila predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric, a sada smo se za komentar obratili i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Svima nama odnosno cijeloj Vladi je jasno da su plaće male i da rastu troškovi života. Ali to nije samo slučaj s djelatnicima škola nego sa svim žiteljima naše Županije. Vlada je sad bila u mogućnosti povećati plaće za 5% što je i učinila na prethodnoj sjednici.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading