Select Page

ŽZH po učeniku izdvaja više od 4300 KM

ŽZH po učeniku izdvaja više od 4300 KM

Iako se to prema znanju učenika ne bi dalo zaključiti, barem kada su u pitanju rezultati PISA-inih testova, BiH u obrazovanje ulaže gotovo isto financijskih sredstava kao što je to prosjek u zemljama Europske unije.

Kako se navodi u UNICEF-ovoj publikaciji “OECD-ov i pregledi evaluacije i procjene u obrazovanju BiH”, BiH je tijekom 2018. godine potrošila oko 4,4 posto svog BDP-a na obrazovanje, što je dosta i blizu prosjeku u Europskoj uniji (4,7 posto) i OECD-u (4,5 posto) te neznatno više nego u susjednim zemljama zapadnog Balkana, kao što su Albanija (3,6 posto 2017.) i Srbija (3,7 posto 2018), piše Večernji list BiH.

– Međutim, kada se promatra financiranje po samom učeniku, potrošnja u BiH znatno je niža od prosjeka Europske unije i OECD-a, osobito na razini osnovnog i nižeg srednjeg obrazovanja. – Tako je BiH 2018. godine potrošila 0,1 posto svog BDP-a na predškolski odgoj i obrazovanje, 0,6 posto na osnovno i 2,4 posto na više srednje obrazovanje u usporedbi s prosjekom OECD-a od 0,5 posto, 1,4 posto odnosno 1,9 posto – stoji u navedenoj publikaciji i istraživanju.

Dalje se navodi kako je jedan od razloga što BiH troši visok udio raspoloživih resursa na više srednje obrazovanje taj što se mnogi učenici upisuju u stručne programe, koji su često skuplji jer vlade moraju neprestano prilagođavati infrastrukturu i materijale za praktično učenje. – U isto vrijeme sveukupno financiranje na razini višeg srednjeg obrazovanja i dalje je vrlo nisko, što se odražava na kvalitetu nastave i učenja – ističe se u istraživanju. Također se objašnjava kako su prisutne značajne nejednakosti u resursima između i unutar administrativnih jedinica u BiH, koje su uglavnom posljedica toga što nadležne obrazovne vlasti moraju same prikupljati sredstva za obrazovanje.

– Primjerice, potrošnja po učeniku varira od županije do županije, krećući se od 2000 KM u Tuzlanskoj županiji do više od 4300 KM u Zapadnohercegovačkoj županiji – podaci su iz publikacije “OECD-ov i pregledi evaluacije i procjene u obrazovanju BiH”. U navedenom dokumentu dalje stoji kako, sveukupno gledano, Federacija BiH troši oko 4,8 posto svog BDP-a na obrazovanje, Republika Srpska 4,4 posto, a Distrikt Brčko 18,3 posto. U određenoj mjeri te razlike odražavaju varijacije u propisima o plaćama u različitim administrativnim jedinicama, kao i troškove pružanja usluga u ruralnim područjima u odnosu na urbana.

– Izdaci za obrazovanje na razini BiH uglavnom služe za potporu aktivnostima i obrazovnim tijelima na državnoj razini, kao što su Ministarstvo civilnih poslova i APOSO. Doprinos državnog financiranja obrazovnom proračunu Federacije BiH, Republike Srpske, 10 županija i Distrikta Brčko vrlo je mali.

OGLASI

Loading